Redactia.ro
Home » Știri » NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa. Cât va costa

NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa. Cât va costa

NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa. Cât va costa

NATO demarează lucrările pentru cea mai extinsă bază militară europeană pe teritoriul României, un proiect strategic menit să amplifice prezența militară a Alianței în zona Mării Negre și să ofere un răspuns eficient activităților Rusiei în această regiune. Iată detaliile!

NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa

Acest plan ambițios, evaluat la 2,7 miliarde de dolari, prevede dezvoltarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, situată în apropierea orașului Constanța. Proiectul va extinde baza pe o suprafață de aproximativ 2.800 de hectare, cu un perimetru de circa 32 km, conform informațiilor publicate de Newswewk.

Lucrările au demarat în această săptămână, axându-se inițial pe construcția infrastructurii esențiale, cum ar fi drumurile de acces și rețeaua electrică. Planurile includ și edificarea unor noi piste care vor suporta operațiunile variate ale forțelor aeriene.

Baza din Constanța va depăși dimensiunile celei din Germania

Odată finalizată, baza din Constanța va depăși dimensiunile celei din Rammstein, Germania, devenind astfel gazda pentru aproximativ 10.000 de membri NATO și familiile lor. În plus, se vor construi facilități adecvate, inclusiv hangare pentru mentenanță, depozite pentru combustibil, muniție, echipamente și materiale tehnice, dar și simulatoare de zbor, zone de cazare și alimentație, magazine, instituții educaționale și un spital, toate destinate susținerii operațiunilor și misiunilor acestei megabaze, a explicat Nicolae Crețu, comandantul bazei.

Extinderea prezenței NATO prin crearea de noi grupuri multinaționale de luptă în Europa de Est, inclusiv în România, a fost motivată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și escaladarea conflictului ucrainean în 2022. Grupul de luptă din România, coordonat de Franța, beneficiază de aportul militar al mai multor țări, inclusiv al SUA.

România, un pivot strategic pentru operațiunile NATO în regiunea Mării Negre, găzduiește deja mii de militari americani implicați în exerciții de pregătire și misiuni de securitate, cu avioane de luptă și de supraveghere care decolază regulat din baza de la Mihail Kogălniceanu.

În contextul tensiunilor crescute dintre Ucraina și Rusia, precum și între Moscova și Occident, România caută să își intensifice cooperarea cu aliații din NATO, în special cu SUA, subliniindu-și rolul de garant al stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat eforturile constante ale țării de a contracara orice tentativă rusă de destabilizare, reafirmând angajamentul României ca partener de încredere al SUA și aliat al statelor europene.

 

 

Sursa foto: NATO.int

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: