Redactia.ro
Home » Știri » NATO vrea armate, tancuri şi nave „eco”. Schimbările climatice, în vizorul Alianței

NATO vrea armate, tancuri şi nave „eco”. Schimbările climatice, în vizorul Alianței

NATO vrea armate, tancuri şi nave „eco”. Schimbările climatice au intrat și în vizorul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Alianța vrea să reducă nivelul de emisii poluante al tancurilor, avioanelor şi navelor de luptă. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a declarat că în următorii ani, subiectul poluării se va afla pe agenda principală a viitorului summit al organizaţiei.

NATO vrea armate, tancuri şi nave „eco”. Schimbările climatice, în vizorul Alianței

NATO vrea să aibă un echipament ”eco”. Organizația vrea să reducă de acum încolo nivelul de emisii poluante produs de tancuri, nave de luptă și avioane. Astfel, subiectul schimbărilor climatice se va afla pe agenda principală a viitorului summit al Alianței, anunță secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Digi 24.

„Ştim că tancurile, avioanele si navele consumă mulţi combustibili fosili şi emit în atmosferă gaze cu efect de seră de tipul CO2. Trebuie să vedem cum putem reduce aceste emisii, prin folosirea de combustibili alternativi ori utilizarea de panouri solare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri online cu tema „Noi idei pentru #NATO 2030”.

Totodată, secretarul general a mai precizat că se pot folosi mai mult panourile solare, în bazele NATO. Acestea au înlocuit generatoarele clasice care folosesc combustibili fosili.

”Ne gândim la acest lucru, avem mai multe proiecte în derulare, prin care încercăm să facem trupele noastre mai eco şi mai puţin dependente de combustibilii fosili. Astfel de soluţii sunt bune pentru mediul înconjurător dar cresc, în acelaşi timp, şi nivelul de pregătire şi capacitate militară a trupelor noastre”, a mai spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

De altfel, mai explică reprezentantul Alianței-Nord-Atlantice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea face forțele NATO să dea mai mult randament.

„Una din principalele provocări ale oricărui tip de operaţiune militară o reprezintă lanţul logistic de aprovizionare cu astfel de combustibili fosili. Cu cît liniile de aprovizionare sunt mai lungi, ele devin mai vulnerabile. Cu cît vom fi mai puţin dependenţi de asta, vom putea reduce emisiile dar şi să mărim eficienţa trupelor şi a operaţiunilor militare”, a mai declarat Stoltenberg.

Schimbarea climatică, ”un subiect care contează pentru NATO”

Stoltenberg a atras atenția, în timpul conferinței, asupra unui subiect care afectează destul de mult Planeta: schimbările climatice. În viitor acestea vor aduce o criză globală.

”Acesta este un subiect care contează pentru NATO. Cred că în noua concepţie strategică a NATO, pe care sper să o putem trasa la viitoarea întâlnire a liderilor Alianţei din acest an, încălzirea globală va trebui să joace un rol mult mai important şi proeminent”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, secreatul general al Alianței, crede că schimbările climatice pun în pericol securitatea NATO.

„Schimbările climatice ne pun în pericol securitatea. Prin urmare, NATO trebuie să înţeleagă şi să integreze acest subiect în toate activităţile sale, de la modul în care sunt planificate operaţiunile la felul în care ne antrenăm forţele armate. Este esenţial să ne adaptăm acestei noi realităţi. Asta înseamnă uniforme mai bune, vehicule şi infrastructură. Şi mai înseamnă să includem în mod explicit subiectul schimbărilor climatice în activitatea curentă a NATO, pentru a îmbunătăţi capacitatea de rezistenţă a Alianţei şi a partenerilor săi”, a mai declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un articol publicat pe site-ul NATO, în urmă cu câteva luni.

De câțiva ani, schimbarea climatică este o adevărată problemă. Un raport al ONU arată că Pământul se încălzește din ce, în ce mai mult, din cauza poluării. Potrivit ONU, temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul secolului XXI.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: