Redactia.ro
Home » Știri » Negocieri aprinse pentru formarea cabinetului Florin Cîțu. Ce ministere sunt dorite

Negocieri aprinse pentru formarea cabinetului Florin Cîțu. Ce ministere sunt dorite

OUG adoptat de Guvern

Odată cu demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier al României, se caută soluții pentru formarea unui Guvern Cîțu, după ce liberalii au anunțat că acesta este propunerea lor pentru ocuparea fotoliului de la Palatul Victoria. Încă de sâmbătă dimineață, de la ora 9:00, reprezentanții PNL, USR PLUS şi UDMR s-au întâlnit la Vila Lac pentru a discuta despre formarea coaliției de guvernare. Formațiunile politice negociază intens cum să își împartă ministerele. 

Formarea Guvernului Cîțu

Negocieri aprinse pentru formarea unui nou Guvern al României, care să fie reprezentat de Florin Cîțu, din funcția de premier. Reprezentanții PNL, USR PLUS şi UDMR s-au adunat, sâmbătă dimineață, la ora 9.00, la Vila Lac pentru a discuta despre formarea coaliției de guvernare. Fiecare formațiune politică în parte vrea un anumit minister, informează știrileprotv.ro.

Cum ar putea arăta noul cabinet de miniștri

Sunt vizate ministere importante, precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Marcel Vela ar putea fi înlocuit cu nume precum deputatul Laurențiu Leoreanu sau cu Rareș Bogdan. Un alt minister râvnit este cel al Finanțelor, mai ales că fi eliberat de Florin Cîțu odată ce ar putea deveni premier. Aici, cei de la USR-PLUS ar vrea un reprezentant. Și nu doar acest minister ar vrea să-l ocupe ci și cel de Interne cu numele lui Dragoş Tudorache, europarlamentar apropiat de Dacian Cioloș. Iar dacă Dragoș Tudorache nu va obține MAI-ul ar putea fi pus la Justiție în locul actualului ministru, Cătălin Predoiu. Și Stelian Ion ar putea ocupa ministerul Justiției din cabinetul Florin Cîțu.

„Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi, după învestirea noului Parlament, să avem şi noul guvern. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura Guvernului şi a viitorului Parlament”, potrivit spuselor lui Dan Barna, liderul USR.

PNL-ul în schimb, vrea să aibă în continuare reprezentanți pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției.

”Va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică ce va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, afirma liderul PNL, Ludovic Orban, înainte de ședința de la Vila Lac.

UDMR-ul nu mai vrea să aibă ca în anii trecuți ministerele precum: Sănătatea, Mediul și Cultura. Și-ar dori de această dată, alte două sau trei ministere în Guvernul Florin Cîțu. Kelemen Hunor se declara optimist, în urmă cu câteva zile, în privința negocierilor și, de altfel, spera ca acestea să se încheie până la alcătuirea Parlamentului. Potrivit liderului PNL pe data de 21 va fi convocat noul Parlament al României.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „E posibil pe 21 să fie convocat noul parlament şi să se realizeze procedurile parlamentare de intrare în exerciţiu al noului parlament”. De asemenea, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan spunea că noua majoritate parlamentară va fi de dreapta, formată din de 244 de deputați și senatori, iar la aceștia se vor adauga 16 parlamentari de la minorități.

După această rundă de negocieri, luni partidele sunt așteptate la o consultare cu președintele Klaus Iohannis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: