Redactia.ro
Home » Știri » Nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț. Ce a descoperit Autoritatea pentru Calitatea în Sănătate

Nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț. Ce a descoperit Autoritatea pentru Calitatea în Sănătate

Noi detalii ies la iveală după incendiul devastator de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Imaginile deprinse parcă din filmele de groază, care au rămas în urma focului care a ucis zece pacienți cu coronavirus, scot la iveală nereguli grave. 

Nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț

Incendiul care a izbucnit, sâmbătă seară, la secția ATI, a Spitalului Județean Piatra Neamț scoate la iveală mai multe nereguli a unității medicale. Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a declarat, că au fost identificate nereguli în ceea ce privește siguranța atât a pacienților, dar și a întregului personal. Un lucru este însă, cert: la secția de Terapie Intensivă nu exista sistem de alarmă de incendiu, potritvit romaniatv.net.

Marius Filip a precizat că Spitalul Județean din Piatra Neamț nu dispunea de un program de instruire în caz de incendiu, dar și că nu existau persoane responsabile de intervenție. Totodată, spitalul nu avea nici responsabili pentru prevenirea incendiilor din fiecare secție.

Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate.

Acum, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniștesc lucrurile și vom reevalua situația din punctul nostru de vedere. În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a spus Marius Filip la Digi 24.

Managerul Spitalul Piatra Neamț a dat de înțeles într-o declarație la Antena 3 că nu exista sistem de alarmă la secția ATI a unității medicale. Totodată, managerul nu știe cât de veche e instalația electrică de acolo.

”Toate construcțiile noi și modernizările care se fac sunt prevăzute cu sisteme de alarmă și stingere de incendii din tavan, însă aceste două etaje urmează să intre în renovare. Noi în acest moment lucrăm la nota conceptuală a proiectului”, a declarat Lucian Micu, managerul Spitalului Piatra Neamț, la Antena 3.

Primele ipoteze ale incendiului din Spitalul Județean Piatra Neamț

Nu se cunoaște, deocamdată, cauza principală a incendiului, se ia în calcul și o lumânare pusă la căpătâiul unui pacient din secția ATI. Totodată,se ia în calcul și un aparat depășit și supraîncălzit de pe secția ATI, respectiv un injectomat.

“Un injectomat vechi era pus foarte aproape de sursa de oxigen. Era suprasolicitat, a făcut scurt, scânteie, probabil, dar fiind atât de aproape de sursă n-a luat mult ca totul să se aprindă”, a punctat un cadru medical pentru Libertatea.  Injectomatul în cauză ar mai fi făcut probleme în timpul funcționării, susțin surse medicale din Piatra-Neamț tot pentru Libertatea.

Injectomatul a mai creat probleme deoarece se afla lângă o sursă de oxigen. Personalul medical al spitalului crede că s-a produs un scurtcircuit. Același lucru l-a spus de mai multe ori și Nelu Tătaru, sâmbătă seară, după întâmplarea tragediei.

Amintim că zece pacienți cu coronavirus au murit într-un incendiu care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Ei erau intubați, și doar 6 alți oameni care mai erau internați au supraviețuit, dar au arsuri grave. Un medic a  intrat la propriu în flăcări să salveze viața pacienților. S-a ales și el cu arsuri grave, pe 40% din suprafața corpului și a fost transferat în Belgia. Cătălin Denciu, pe numele lui, este cunoscut acum drept medicul-erou.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: