Vineri, 24 mai, Nicușor Dan a prezidat ultima sa ședință în calitate de primar general al Capitalei, la doar două zile înainte de a depune jurământul ca președinte al României. Decizia oficială de demisie intră în vigoare pe 26 mai, odată cu preluarea funcției prezidențiale. Cu acest prilej, edilul a tras un semnal de alarmă asupra dificultăților financiare majore cu care se va confrunta Primăria Capitalei în 2025, pe care îl consideră „un an pierdut”.
Nicușor Dan și-a încheiat mandatul de primar general
Într-un discurs sobru și realist, Nicușor Dan a transmis direcțiile esențiale pe care crede că trebuie să le urmeze viitoarea administrație: atragerea de fonduri europene, continuarea investițiilor în infrastructura de transport și rezolvarea problemelor grave de finanțare.
„Iată că se încheie un mandat. Ce are de făcut Bucureștiul în opinia mea, în primul rând să continue să ia banii europeni. Pe termoficare lucrurile sunt în grafic, urmează un apel eproiecte pe programul operațional regional și aici e o oportunitate mare pentru linia de tramvai, pentru noi tramvaie și pentru depouri. Asta e miza pentru 2025.
Principala problemă a Bucureștiului, finanțarea, sper să pot să influențez asta din noua funcție pe care o să o ocup, din anul 2026. Din păcate, 2025 o să fie un an pierdut pentru Primăria Capitalei care abia o să poată să își plătească cheltuielile curente, mai puțin fondurile europene la care m-am referit.
Binînțeles, urbanismul este o problemă esențială pentru orașul ăsta, am toată încrederea în echipa de la Direcția de Urbanism și vreau să mă implic în calitate de cetățean în dezbaterea pentru planul urbanistic general, deci o să ne vedem pe aici. A fost o onoare să lucrăm împreună în toți acești ani, consilierilor generali din mandatul trecut urările mele de bine, dumneavoastră asemenea, și o să rămânem într-un fel împreună”, a spus el.
Nicușor Dan a vorbit și despre necesitatea unei reforme profunde în urbanism, domeniu pe care l-a susținut cu prioritate în timpul mandatului său. A exprimat încredere în echipa Direcției de Urbanism și a promis că va continua să se implice ca simplu cetățean în dezbaterile privind Planul Urbanistic General.
Cine preia interimatul la Primăria Capitalei
După demisia lui Nicușor Dan, interimatul funcției de primar general a fost preluat de Stelian Bujduveanu, viceprimar PNL, ales cu sprijinul noii majorități din Consiliul General. Deși, în mod legal, poziția ar fi revenit viceprimarului PSD Adrian Vigheciu, se pare că inclusiv Nicușor Dan a susținut alegerea lui Bujduveanu.
„Oportunitatea cu care Președintele României ne-a înzestrat azi e de a duce viziunea cu care dânsul a fost ales de două ori. Trebuie să fim cu toții responsabili, eu nu voi fi un primar ales, voi fi un primar interimar, cu votul dumneavoastră, care să aibă grijă că Primăria va funcționa în perioada următoare că va exista această direcție care a fost trasată de Nicușor Dan. Promit că viziunea urbanistică trebuie să continue, dacă domnul primar a fost ales de două ori înseamnă că a avut dreptate. Trebuie să continuăm marile investiții”, a spus el.
Adrian Vigheciu, viceprimarul PSD, cel care ar fi avut primul drept în mod normal la preluarea interimatului a vorbit la rândul său despre importanța „unității” în aceste zile.
„Felicitări domnului Președinte proaspăt ales. Îi dorim un mandat de succes, mai ales că pornește din mijlocul nostru. Consider că acest interimat reprezintă o oportunitate pentru bucureșteni. E un moment în care să lăsăm la o parte toate lucrurile care ne-au despărțit și să ne concentrăm pe problemele Bucureștiului, să gândim niște politici publice pentru București. Nu cred că e vorba un vot la persoană, cât mai degrabă e vorba despre a alege să ieșim dintr-o inerție și să mergem pe un drum constructiv. E important să avem o echipă la nivelul Bucureștiului care să facă lucruri.”, a spus el.
Mesaje de rămas bun din partea consilierilor
Ultima ședință prezidată de Nicușor Dan a fost marcată de mesaje emoționante din partea consilierilor municipali. Tonul general a fost unul de recunoștință, dar și de îngrijorare în legătură cu viitorul administrației locale.
Cosmin-Victor Smighelschi (USR) a transmis:
„Domnule Președinte, din punctul meu de vedere și al altor consilieri și angajați de la Primărie, e o zi și fericită și nefericită. Fericită pentru că am reușit să obțibem acest rezultat și sunteți Președintele României, nefericită pentru că ne părăsiți. Mereu există și bun și rău. Am înțeles mesajul dumneavoastră prin inițierea acestei ședințe cu această hotărâre, avem încredere că mesajul dumneavoastră este unul de unitate în această perioadă de tranziție. (…) Vă asigur că aveți tot sprijinul de aici. Vă mulțumim!”
Cătălin Teniță (REPER) a evidențiat poziția fermă a lui Nicușor Dan împotriva speculei imobiliare:
„Felicitări, domnule Președinte. Dumneavoastră ca primar întotdeauna ați susțint o politică de urbanism foarte clară, fără rechini imobiliari, percepem că e posibil să ne pierdem cel mai mare susținător al unor politici urbaniste europene.”
Ovidiu Zara (AUR) a oferit un mesaj critic:
„Domnule Nicușor Dan, felicitări că ați ajuns Președinte. Sper că vă veți aminti și de persoanele cu handicap pe care din nefericire i-ați uitat când ați fost Primar general. Sper să țineți cont și de cei care nu au locuințe și stau cu copiii în stradă. Îmi doresc să puneți umărul să construiți o creșă sau măcar Primăria să construiască cu ajutorul dvs măcar o grădiniță și o școală în București. Să fiți un președinte al tuturor nu așa cum ați fost primar doar al unora.”