Redactia.ro
Home » Știri » Nordul Chinei este acoperit cu un nor imens de nisip! Care este explicația fenomenului care apare în fiecare primăvară

Nordul Chinei este acoperit cu un nor imens de nisip! Care este explicația fenomenului care apare în fiecare primăvară

Nordul Chinei este acoperit cu un nor imens de nisip! Care este explicația fenomenului care apare în fiecare primăvară

Un nor imens de nisip a acoperit casele, clădirile și fabricile în provincia Gansu din nord-vestul Chinei. Fenomenul meteo a provocat mai multe accidente rutiere şi un nivel crescut de poluare.

Nordul Chinei este acoperit cu un nor imens de nisip

Aceste furtuni de nisip sunt frecvente în partea de nord a ţării, în timpul primăverii. Impresionantul nor galben observat duminică într-un oraș din comitatul Linze a fost surprins în imagini din aer pentru a i se putea estima amploarea.

Televiziunea naţională CCTV a raportat mai multe accidente cauzate de vizibilitatea redusă. Meteorologii au solicitat locuitorilor să rămână în case, cu ferestrele închise. De asemenea, alte fenomene similare sunt aşteptate pentru ziua de marţi.

Furtunile de nisip care au loc în China provin adesea din deşertul Gobi, o zonă aridă imensă situată între China şi Mongolia. În martie, una dintre aceste furtuni de nisip a ajuns la Beijing, fiind cea mai puternică din ultimul deceniu care a lovit capitala. Cerul a devenit galben, nivelul de poluare a crescut, iar companiile aeriene au fost nevoite să anuleze sute de zboruri.

Pentru a opri aceste furtuni, autorităţile împăduresc de mai multe decenii zonele de la periferia deşerturilor pentru a crea un „Mare Zid Verde” care să blocheze nisipul.

Culturi exotice în „Sahara Olteniei”

Sudul țării începe ușor, ușor să se transforme în deșert, iar suprafețele extinse ar putea deveni, imagini desprinse parcă din Africa de Nord. În județul Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zona cunoscută drept „Sahara Olteniei”, aceasta formând un triunghi pe hartă, între Craiova, Calafat și Corabia. Specialiștii au declarat că dunele se măresc în fiecare an cu o mie de hectare. Potrivit acestora, cauza principală este desfrișarea perdelelor de păduri, care opreau efectele aridității. În 1970, pădurile din Dolj acopereau 12% din suprafața județului, iar acum ele ocupă doar 7%.

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni au creat mai multe soiuri de fructe și legume, iar printre ele se numără arahidele, kiwi, bananele nordului, cartoful dulce, măslinul, lonicera și aronia. Aceștia au creat și două soiuri originale de alune de pământ, denumite Dăbuleni și Viorica. „Soiurile obţinute la staţiunea noastră sunt Dăbuleni 14, omologat în 1997, soiul Viviana, omologat în 2014 şi o linie în curs de omologare de testare”, a declarat un cercetător de la Dăbuleni pentru Cancan.ro.

Conform acestuia, arahidele se adaptează cel mai bine pe solurile nisipoase, iar acestea sunt la mare căutare. „Această specie de cultură, arahidele, se adaptează bine pe solurile nisipoase, zonele cu soluri nisipoase, noi am avut doritori, cumpărători de sămânţă din toate zonele ţării, dar prepondenrent din zonele cu soluri nisipoase, zona Bihor, zona de est a ţării, Galaţi, Brăila şi Dolj”, spune Milica Dima, cercetător.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: