Redactia.ro
Home » Știri » „Noua Casă” înlocuiește „Prima Casă”. Care sunt cele mai importante modificări

„Noua Casă” înlocuiește „Prima Casă”. Care sunt cele mai importante modificări

Noua Casă

Programul „Prima Casă” devine oficial „Noua Casă”. Noul program va începe în scurt timp și va continua în spiritul programului „Prima Casă”, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Principalul obiectiv al programului „Noua Casă” este de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea cumpărării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate.

Un alt efect direct al programului „Noua Casă” va fi stimulatarea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viață adaptat realităților actuale.

Modificările aduse de programul „Noua Casă”

Modificările aduse de noul program, se referă, în principal, la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru cumpărarea de locuințe noi sau asimilate și alte tipuri de locuințe:

  • Credit destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței.
  • Credit destinat achiziției celorlalte categorii de locuințe de maximum 70.000 EUR, echivalent lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței.

Ce se întelege prin locuință nouă?

Prin locuință nouă se înțelege orice locuință, recepționată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidarii și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Avansul reprezentat de diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare și finanțarea garantată se plăteste de către beneficiar, după cum urmează :

  • minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și asimilate;
  • minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte categorii de locuințe.

Cine poate participa la programul „Noua Casă” și ce condiții trebuie să îndeplinească

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate în cadrul programului „Noua Casă”, acestea au rămas neschimbate. Astfel poate avea calitatea de beneficiar al Programului orice persoană fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobandită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipată parțială sau integrală, fără a se percepe comision de rambursare anticipată, potrivit economica.net.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: