Redactia.ro
Home » Știri » Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să afle pensionarii

Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să afle pensionarii

Noua lege a pensiilor din 2024.

România se pregătește pentru implementarea noii legi a pensiilor, un act normativ care promite să aducă schimbări semnificative în sistemul de pensii publice. După o majorare de 13,8% a pensiilor în ianuarie 2024, septembrie marchează momentul recalculării pensiilor conform noilor norme de aplicare, o premieră în istoria recentă a țării care include atât o creștere, cât și o recalculare a pensiilor în același an.

Principalele noutăți ale legii pensiilor

Unul dintre pilonii centrali ai reformei este garantarea că nicio pensie nu va fi redusă odată cu aplicarea noii legi. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat angajamentul pentru corectarea inechităților existente în sistemul actual de pensii, asigurând echitatea între pensionari prin adoptarea unei formule unificate de calcul.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, noua lege stipulează necesitatea unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. În acest calcul, nu se includ perioadele asimilate, cum ar fi studiile superioare sau stagiul militar, subliniind importanța contribuției efective la sistemul de asigurări sociale.

Veniturile luate în considerare

Noile reglementări extind gama veniturilor ce vor fi considerate la calculul pensiei, incluzând acordurile globale, premiile, și al 13-lea salariu, pentru o reflectare cât mai precisă a contribuției fiecărui angajat.

Procesul de egalizare a vârstelor standard de pensionare pentru bărbați și femei va continua treptat până în anul 2035, menținând în același timp beneficii specifice pentru femeile care au născut și crescut copii.

Puncte suplimentare pentru stagiul de cotizare

Noua lege introduce puncte de stabilitate suplimentare pentru angajații care depășesc un stagiu de cotizare de 25 de ani, încurajând astfel prelungirea activității profesionale.

O caracteristică remarcabilă a noii legi este procesul de recalculare automată a pensiilor, care va avea loc în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Acest proces vizează inclusiv dosarele care includ sporuri nepermanente, nevalorificate anterior, garantând că niciun pensionar nu va primi o pensie mai mică decât cea actuală.

În momentul îndeplinirii condițiilor pentru pensionarea pentru limită de vârstă, pensiile anticipate vor fi automat transformate și recalculate, eliminând orice diminuări aplicate anterior.

Transparența și informarea pensionarilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și casele teritoriale de pensii vor avea responsabilitatea de a informa pensionarii cu privire la rezultatele recalculării, asigurând transparența procesului și accesul la informații corecte.

Implementarea noii legi a pensiilor reprezintă un pas important spre modernizarea și echitabilizarea sistemului de pensii din România, oferind o bază solidă pentru un viitor sustenabil și echitabil pentru toți pensionarii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: