Redactia.ro
Home » Știri » Noua măsură care îi vizează pe toți șoferii cu permis categoria B. Românii vor putea conduce și motociclete

Noua măsură care îi vizează pe toți șoferii cu permis categoria B. Românii vor putea conduce și motociclete

Noua măsură care îi vizează pe toți șoferii cu permis categoria B. Românii vor putea conduce și motociclete

Toți deținătorii de permis de conducere categoria B din România vor avea posibilitatea să piloteze motociclete cu o capacitate cilindrică de până la 125 cmc, urmare a unei decizii recente a Curții Constituționale, care a respins obiecțiile președintelui Klaus Iohannis privind această lege.

Decizia Curții Constituționale, anunțată pe 20 martie 2024, ora 17:36, validează legalitatea conducerii motocicletelor cu transmisie automată de către posesorii permiselor de categoria B, cu condiția ca aceste vehicule să nu depășească o capacitate cilindrică de 125 cmc și o putere de 11 kW. Astfel, Curtea a concluzionat că legea respectă integral cadrele constituționale, inclusiv principiile de claritate și previzibilitate ale legii.

Noua măsură care îi vizează pe toți șoferii cu permis categoria B

Curtea Constituțională a declarat neîntemeiată contestația președintelui României, stabilind că modificările aduse prin Legea pentru completarea articolului 24 ind.1 alineatul (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice se încadrează în prevederile constituționale existente și asigură o integrare coerentă și organică în legislația actuală.

„În esență, referitor la critica privind depășirea limitelor reexaminării, Curtea a reținut că, prin forma legii adoptată ulterior reexaminării, legiuitorul a realizat o corelare a noilor reglementări cu soluția legislativă existentă în actuala reglementare, această formă fiind menită să asigure integrarea organică a noilor dispoziții în ansamblul legislației, precum și punerea lor în acord cu prevederile actelor normative cu care se află în conexiune”, a transmis Curtea Constituțională.

Românii vor putea conduce și motociclete

În contextul obiecțiilor privind lipsa de claritate și previzibilitate, în special referitoare la cerința unei experiențe de minimum doi ani pentru conducătorii de categoria B, Curtea a argumentat că reglementările sunt formulate cu suficientă precizie, claritate și previzibilitate, interpretarea lor putându-se efectua în mod sistematic și în concordanță cu restul cadrului normativ relevant. Această decizie marchează un pas înainte în facilitarea accesului șoferilor la o gamă mai largă de vehicule, respectând în același timp standardele constituționale de reglementare.

Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate au fost adoptate cu respectarea art.77 alin.(2) din Constituție, astfel cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții Constituționale, și implicit a art.147 alin.(4) din Constituție referitor la efectele obligatorii ale deciziilor instanței constituționale.

În ceea ce privește critica potrivit căreia sintagma «experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B» încalcă principiul clarității și previzibilității legii, Curtea a reținut că maniera de reglementare a dispozițiilor legale analizate nu le lipsește pe acestea de claritate, precizie și previzibilitate, înțelesul lor putând fi dedus din interpretarea sistematică a ansamblului normativ cu care acestea se află în relație. Astfel, Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate respectă exigențele constituționale ale art.1 alin.(5) referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, se arată în comunicatul Curții Constituționale, potrivit g4media.ro.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: