Redactia.ro
Home » Homepage » Noul indicator rutier care le va da bătăi de cap șoferilor. Despre ce este vorba

Noul indicator rutier care le va da bătăi de cap șoferilor. Despre ce este vorba

Semnul de circulație „Păstrează distanța!”

Într-o inițiativă menită să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor grave și a deceselor pe drumurile din țară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus introducerea unui nou semn de circulație, alături de marcaje rutiere inovatoare. Această măsură face parte dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență care se află în prezent în dezbatere publică, având ca fundament strategia Europeană și globală pentru un sistem de circulație mai sigur.

O inițiativă într-un cadru European

Pe fondul unei noi abordări solicitate de Comisia Europeană pentru deceniul 2021-2030 în materie de siguranță rutieră, România își aliniază strategia la obiectivele ambițioase stabilite la nivelul Uniunii Europene și ale Adunării Generale a ONU. Scopul este eliminarea deceselor și a rănirilor grave din trafic, subliniind faptul că siguranța pe drumuri nu trebuie percepută ca un cost inevitabil al mobilității.

„Întrucât Comisia Europeană a stabilit că este nevoie de o nouă abordare a ceea ce înseamnă sistemul sigur în domeniul siguranței rutiere, pentru deceniul 2021-2030, iar potrivit abordării sistemului sigur, decesele și vătămările grave cauzate de accidentele rutiere nu reprezintă un preț inevitabil al mobilității și pot fi prevenite în mare măsură.

Scopul sistemului sigur pe termen lung este eliminarea deceselor și a rănirilor grave de pe drumurile publice, fiind adoptat de un număr din ce în ce mai mare de țări, și stând, totodată, la baza Deceniului de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030, cuprins în Rezoluția A/RES/74/299 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite ce are ca obiectiv prevenirea cu cel puțin 50% până în 2030 a deceselor și vătămărilor cauzate de accidente rutiere”, se arată în proiectul OUG propus de MAI.

Semnul „Păstrează Distanța” și marcajele rutiere asociate

Noul semn propus este un indicator de informare cu fond verde, având desenate două săgeți albe și silueta unei mașini. Semnificația sa este clară: șoferii sunt îndemnați să mențină o distanță minimă de siguranță față de vehiculul din față, echivalentă cu lungimea a două săgeți. Această inițiativă este completată de introducerea unor marcaje specifice pe carosabil, sub forma unor săgeți, care marchează vizual distanța recomandată între autovehicule. Acest concept nou urmărește să faciliteze respectarea distanței de siguranță, în special pe autostrăzi și drumuri expres, unde viteza de deplasare este mai mare.

Implementarea acestui semn, împreună cu noile marcaje, reprezintă o strategie proactivă de prevenire a accidentelor, punând accent pe importanța menținerii unei distanțe adecvate între vehicule. Acesta este un pas în direcția corectă pentru îmbunătățirea siguranței pe drumurile din România, răspunzând astfel la nevoia de a educa și a conștientiza șoferii cu privire la comportamentele preventive în trafic.

Schimbări pentru șoferi

Proiectul de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere publică, este deschis sugestiilor și opiniilor cetățenilor și organizațiilor interesate, cu scopul de a aduna cât mai multe puncte de vedere înainte de finalizarea și adoptarea oficială. Această măsură reprezintă doar o parte dintr-o strategie mai amplă, care include și alte inițiative de îmbunătățire a infrastructurii rutiere și de educare a participanților la trafic.

Introducerea semnului „Păstrează Distanța” și a marcajelor asociate este un exemplu concret de adaptare la standardele și practicile moderne în domeniul siguranței rutiere, având potențialul de a salva vieți și de a contribui la un trafic mai sigur pe drumurile din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: