Redactia.ro
Home » Homepage » O mamă a patru copii a luat doze mari de paracetamol pentru a scăpa de răceală. La scurt timp, corpul tinerei a cedat: „Copiii au rămas acasă plângând”

O mamă a patru copii a luat doze mari de paracetamol pentru a scăpa de răceală. La scurt timp, corpul tinerei a cedat: „Copiii au rămas acasă plângând”

O tânără mamă a ajuns la spital după ce a luat doze mari de paracetamol.

Într-o situație de viață și de moarte, o tânără mamă din Galați a fost salvată în ultimul moment prin transplant hepatic, după ce a ajuns în comă la spital cu insuficiență hepatică severă. Femeia de 33 de ani, care credea că este doar răcită și a luat doze mari de paracetamol fără să știe că suferă de o hepatită B veche, a fost adusă de urgență la spital de familia sa, observându-se o înrăutățire bruscă a stării ei de sănătate.

Ce a transmis mama tinerei

Maricica Iancu, mama pacientei, a descris momentele de coșmar prin care a trecut familia: „În ultima săptămână a început să se îngălbenească, avea stări de vomă și oboseală puternică. Am plecat cu ea la spital, dar pe drum deja a devenit inactivă. Era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând”.

Transferul de urgență la Iași și intervenția rapidă a medicilor au fost cruciale.

Situația a fost cu atât mai complicată, deoarece pacienta fusese recent însărcinată, având un avort spontan, ceea ce, combinat cu administrarea excesivă de paracetamol, a accelerat insuficiența hepatică. Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iași, a subliniat gravitatea cazului: „Pacienta a avut o insuficiență hepatică acută pe fond viral și din cauza unei administrări mult prea mari de paracetamol.”

Datorită sistemului național de alertă pentru transplant, medicii au identificat rapid un donator compatibil din București, o femeie de 56 de ani aflată în moarte cerebrală. Operația a fost un succes, dar pacienta rămâne sub supravegherea atentă a medicilor.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași, a povestit despre efortul depus pentru salvarea vieții tinerei mame: „A fost o mobilizare exemplară a echipelor chirurgicale pentru a realiza acest transplant în timp util.”

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Acest caz reprezintă un semnal de alarmă pentru publicul larg în ceea ce privește administrarea medicamentelor fără consult medical. Mihai Grecu, medic-șef UPU Spitalul Judeţean Timişoara, avertizează: „Medicamentele trebuie luate doar la recomandarea medicului. Paracetamolul, luat în cantități excesive, poate provoca afectări grave ale ficatului, care pot duce chiar la deces.”

Familia tinerei mame este acum recunoscătoare pentru a doua șansă la viață oferită de familia donatoarei și echipa medicală. „Vă închipuiți, când am văzut-o intrând în sala de operație și mi-a făcut cu mâna, am crezut că e ultima oară când o văd. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu și familiei care i-a dat această șansă la viață,” a împărtășit Maricica Iancu, mama pacientei.

Acest caz subliniază importanța conștientizării riscurilor auto-medicației și necesitatea consultării medicale înainte de administrarea oricărui tip de medicament.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: