Redactia.ro
Home » Homepage » O nouă lovitură pentru pensionari. Banii în plus după recalculare vin cu o altă problemă majoră. Anunțul făcut de Minister

O nouă lovitură pentru pensionari. Banii în plus după recalculare vin cu o altă problemă majoră. Anunțul făcut de Minister

chimbare semnificativă în legea pensiilor! Majorări pentru românii cu studii superioare

Guvernul pune pe jar pensionarii din România. Banii în plus au venit cu altă problemă majoră pentru seniori. Aceștia ar putea rămâne fără ajutoarele de la stat, adică fără medicamente compensate sau carduri de alimente. Pe de altă parte, guvernanţii promit că vor majora plafoanele.

Recalcularea pensiilor vine cu o altă problemă pentru pensionari

Odată cu noua lege a pensiilor, vârstnicii se confruntă cu o situație neprevăzută: pierderea unor ajutoare esențiale oferite de statul român. Unii pensionari nu se vor mai încadra în baremele stabilite pentru cardurile de alimente și pentru medicamentele compensate cu 90%.

În acest mod, autoritățile au decis să ajusteze plafoanele pentru a continua sprijinul pentru cât mai multe persoane. Potrivit Observator, Guvernul intenționează să majoreze pragul de venit până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate de la 1.830 de lei la 2.000 de lei.

Compensarea medicamentelor, o problemă majoră

Această măsură, care urmează să fie decisă în zilele următoare, ar putea asigura continuitatea accesului la medicamente pentru mulți pensionari care altfel ar fi pierdut acest beneficiu esențial.

De la 1 septembrie 2024, pensionarii vor începe să primească primele pensii majorate, beneficiind de creșterea anunțată de Minister. În plus, de la 1 octombrie, Guvernul va introduce o nouă majorare, prin creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Această măsură va însemna pentru peste 3.000 de pensionari o creștere de cel puțin 100 de lei.

O nouă etapă de recalculare

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că pensionarii care au obținut venituri nepermanente după aprilie 2001 nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la documentația suplimentară.

Autoritățile se vor baza pe declarațiile fiscale existente. În schimb, pentru veniturile nepermanente obținute înainte de 2001, pensionarii trebuie să obțină adeverințe de la foștii angajatori. Aceștia sunt obligați prin lege să furnizeze aceste documente.

Un obstacol major în această recalculare este reprezentat de dificultatea obținerii documentelor necesare, mai ales în cazul angajatorilor care nu mai există. În aceste cazuri, pensionarii trebuie să se adreseze firmelor de arhivare, care au tarife considerabile.

Un exemplu oferit de Blocul Național Sindical arată că sumele necesare pentru a obține toate adeverințele pot ajunge la 3.000 de lei. Aceste costuri ridicate au atras atenția Consiliului Concurenței, care a inițiat o anchetă pentru a investiga posibile nereguli.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record.

De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a spus Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, scrie hotnews.ro. 

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: