Redactia.ro
Home » Știri » Introducerea unei noi taxe. Românii vor fi afectați de această decizie

Introducerea unei noi taxe. Românii vor fi afectați de această decizie

Schimbare importantă în privința reciclării PET-urilor. Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon"

Din punct de vedere economic, anul 2021 nu vine cu vești bune. După ce guvernanții au anunțat că nu găsesc bani pentru creșterea pensiilor, iar alimentele s-au scumpit, acum se anunță introducerea unei noi taxe.

O nouă taxă pentru români. Despre ce este vorba

Conform Antena3, românii ar putea plăti de la începutul anului 2021 o taxă pentru peturi, sticle și doze din aluminiu.

Această idee nu este propusă pentru prima oară, dar până acum cele propuse nu au fost acceptate. După ce alimentele s-au scumpit din cauza pandemiei de coronavirus, iar guvernanții au anunțat că nu au bani pentru majorarea pensiilor, românii vor fi afectați de plătirea unei noi taxe.

Această propunere, comercianții vor reține o garanție pentru fiecare ambalaj, de pet, sticlă sau doză de aluminiu, iar în momentul în care acestea sunt returnate, oamenii își vor primi banii înapoi.

Potrivit sistemului, garanția trebuia să intre în vigoare din primăvara anului 2019, dar aceasta a fost amânată.

Totodată, în vestul Europei, unde sistemul se aplică de foarte mulți ani, gradul de colectare a peturilor, a sticlelor și dozelor din aluminiu depășeșete 90%.

Garanție pe sticle reutilizabile

Pe data de 17 iulie 2018 a a foar adoptată o ordonanță de urgență ce prevedea ca, de la 31 martie 2019, să se introducă o garanție de 0,5 lei pentru ambalaje reutilizabile.

Însă, OUG nu a fost aprobată, motiv pentru care este posibil ca din 2021 să se introducă această taxă.

Așadar, garanția pe reutilizabile este cerută și în alte țări mai dezvoltate decât în România. În Germnaia, în Bavaria este o taxă de 7 cenți pe sticle și 25 de cenți pe ambalajele PET.

Lanțurile de magazine au venit și ele cu un program pentru reciclare, dar ofertele au expirat cu trecerea timpului.

În Carrefour, s-au oferit legume și fructe gratis, pentru cei care aduceau pet-uri. Clienții de la Kaufland au găsit în parcările magazinului, aparate automate de reciclare pentru tipuri de ambalaje, printre care și pet-uri, aceștia primind pentru fiecare 5 ambalaje reciclare, un cupon cu o reducere de 30% la un detergent de spălat vasele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: