Redactia.ro
Home » Știri » O pană de curent masivă a afectat patru țări din Europa! Semafoarele s-au oprit și peste tot se aud sirenele ambulanțelor

O pană de curent masivă a afectat patru țări din Europa! Semafoarele s-au oprit și peste tot se aud sirenele ambulanțelor

Pericol de blackout în România din cauza viscolului puternic. Cum să te pregătești pentru situațiile de urgență 

O pană de curent masivă a afectat patru țări din Europa, inclusiv Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Albania și coasta Adriatică a Croației. Incidentul a avut loc într-un context de temperaturi extrem de ridicate, aproape de pragul de 40 de grade Celsius, amplificând impactul asupra populației și infrastructurii.

O pană de curent masivă a afectat patru țări din Europa

Avaria electrică a avut loc vineri și a fost semnalată inițial de Reuters, citată de Mediafax. Distribuitorii de energie electrică din Muntenegru au confirmat că aproape toată zona țării lor a fost afectată de întreruperi de curent severe. CEDIS, compania de distribuție electrică din Muntenegru, a comunicat pe Facebook despre situația critică, iar HEP din Croația a indicat că problemele au fost cauzate de o „tulburare internațională” care a afectat mai multe țări.

„Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este fără curent din cauza întreruperilor din rețea”, a transmis CEDIS pe Facebook. Compania de energie electrică HEP din Croația a declarat că problema a fost cauzată de „o tulburare internațională care a afectat mai multe țări”.

Semafoarele s-au oprit și peste tot se aud sirenele ambulanțelor

În Croația, operatorul de sistem de transport a început o analiză pentru a identifica cauza exactă a panării, lucrând în colaborare cu operatorii din țările vecine. În orașele croate, semafoarele au rămas oprite, iar sirenele ambulanțelor se aud peste tot, semn al haosului generat de lipsa energiei electrice. Situația similară s-a întâlnit și în Albania, unde multiple orașe, inclusiv capitala Tirana, au fost afectate de lipsa curentului electric.

„Operatorul croat de sistem de transport efectuează o analiză cu operatorii de sistem din țările vecine pentru a determina cauza”, a comunicat compania.

Sursele citate de televiziunea albaneză Top Channel au indicat că o defecțiune la un echipament din Muntenegru ar fi fost cauza principală a întreruperii masive a curentului în întreaga regiune. În acest context, autoritățile din toate țările afectate lucrează intens pentru remedierea situației și pentru minimizarea impactului asupra populației și a activităților cotidiene.

Măsuri de siguranță și pregătire pentru a face față unei astfel de situații

În cazul unei pană de curent de amploare mare, cum a fost cea recentă în Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Albania și Croația, este important să ai în vedere anumite măsuri de siguranță și pregătire pentru a face față unei astfel de situații:

  1. Păstrează calmul: Este esențial să rămâi calm și să eviți panicarea. Întreruperile de curent pot crea un sentiment de nesiguranță, dar păstrarea calmului te va ajuta să iei decizii corecte.
  2. Verifică sursele de informare: Stai conectat la sursele locale de informații, cum ar fi televiziunea, radio-ul sau rețelele sociale. Acestea pot oferi actualizări cu privire la evoluția situației și instrucțiuni specifice de urmat.
  3. Conservarea alimentelor și a medicamentelor: Dacă întreruperea de curent se prelungește, asigură-te că ai suficiente provizii de apă potabilă, alimente neperisabile și medicamente esențiale. Este bine să ai la îndemână o trusă de prim ajutor.
  4. Îngrijirea copiilor și a persoanelor vulnerabile: Dacă ești responsabil de copii sau de persoane în vârstă sau vulnerabile, asigură-te că sunt într-un loc sigur și că au acces la resursele necesare.
  5. Economisirea energiei: După ce curentul revine, este important să gestionezi consumul de energie pentru a evita suprasolicitarea rețelei electrice. Redu consumul de energie prin limitarea utilizării aparatelor electrocasnice mari și a altor echipamente energetice.
  6. Evitarea utilizării echipamentelor electrice în timpul întreruperii: Pentru a evita suprasolicitarea rețelei electrice în momentul reluării curentului, este recomandat să oprești toate aparatele electrocasnice importante până când fluxul de curent se stabilizează complet.
  7. Verificarea vecinilor: În situații de urgență, ar fi bine să verifici starea vecinilor, mai ales a celor vârstnici sau a celor cu nevoi speciale, pentru a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.
  8. Informarea autorităților despre situații de urgență: Dacă observi o situație de urgență sau ai nevoie de asistență imediată, apelează la autoritățile locale pentru ajutor.

Astfel, o bună pregătire și calmul pot face diferența în gestionarea unei pană de curent de amploare mare. Respectarea acestor sfaturi te poate ajuta să treci prin aceste momente dificile într-un mod mai sigur și mai eficient.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: