Redactia.ro
Home » Știri » Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. În fiecare an, pe 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Potrivit tradițiile populare, Sfânta Vineri este cea care stăpânește lumea femeilor. Care sunt obiceiurile și tradițiile în această zi de sărbătoare.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Creștinii ortodocși o sărbătoresc în fiecare an pe Sfânta Parascheva. Aceasta este cinstită ca fiind aducătoarea de ploi, ca ocrotitoare a apelor, chipul ei apărând de multe ori lângă răuri sau fântâni. Din acest motiv există obiceiul în unele locuri să se așeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare.

Conform tradiției populare, în această zi este interzis să speli, sa calci, să coși, să faci de mâncare sau orice altă treabă în gospodărie. Se spune că dacă nuu ții cont de toate acestea, vei avea dureri de cap și dintre mâncărurile făcute în această perioadă, nu trebuie să se dea de pomană pepenele roșu, nucile sau castraveții. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou. Conform tradiției, Sfânta Parascheva se roagă la Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Se spune că dacă o femeie este însărcinată, este recomandat să împartă din bucatele sale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Cuviosă Parascheva te va ocroti la naștere, iar nașterea pruncului va fi una ușoară.

De Sfânta Parascheva țăranii puteau afla cum va fi iarna, în funcție de modul în care dormeau oile în ziua prăznuirii ei. Dacă acestea dormeau unite, era semn că iarna va fi grea, iar dacă dormeau împrăștiate, era un semn că iarna va fi una blândă.

Tradiții și obiceiuri

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea. Se spune că dacă ziua de 14 octombrie va fi frumoasă sau mohorâtă, toate celelalte sărbători de peste an vor fi la fel. În această zi se obișnuiește să se cumpere cojoace și paturi. Sfânta Parascheva apare în vise și împărtășește leacuri populare oamenilor bolnavi. Preoții spun că moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care participă doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sub veștimentele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o haină care nu se dă jos niciodată. Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași dse 371 de ani.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: