Redactia.ro
Home » Știri » OMS, anunț îngrijorător despre noile subvariante Omicron

OMS, anunț îngrijorător despre noile subvariante Omicron

OMS, anunț îngrijorător despre noile subvariante Omicron

OMS, anunț îngrijorător despre noile subvariante Omicron. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că două noi subvariante de Omicron se află la orginea noului val al pandemiei de COVID-19 din Africa de Sud. De asemenea, specialiștii anunță că persoanele care au supraviețuit luptei cu coronavirusul se pot reinfecta.

OMS, anunț îngrijorător despre noile subvariante Omicron

Potrivit Organizației Mondială a Sănătății, noile subvariante Omicron, care se află la originea creșterii cazurilor din Africa de Sud, sporesc posibilitatea ca supraviețuitorii subvariantelor anterioare ale Omicron să se poată reinfecta. Specialiștii susțin că subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 au început să fie în atenția experților din Africa de Sud. Conform acestora, cazurile săptămânale de coronavirus s-au triplat în ultimele două săptămâni. „Au apărut pur și simplu din senin, în weekend. Abia ne obișnuiserăm cu subvariantele BA.2.12.1. Iar acum avem BA.4 și BA.5?Pare cel mai recent episod dintr-o saga fără sfârșit” a spus dr. Peter Chin-Hong, expert în boli infecțioase la UC San Francisco.

Oamenii de știință susțineau până acum că pacienții care au supraviețuit primei variante Omicron, BA.1, pe perioada iernii, sunt mai puțini expuși riscului de a se reinfecta cu subvarianta și mai infecțioasă BA.2, care a devenit mai dominantă. Creșterea cazurilor de infectări cu BA.4 și BA.5 în Africa de Sud se datorează unui val Omicron anterior. De asemenea, se estimează ca 90% din populația Africii de Sud are imunitate la variantele anterioare Omicron. „Dacă 90% dintre oameni sunt deja imuni și se înregistrează deja o creștere a cazurilor, înseamnă că acest duo dinamic specific – BA.4 și BA.5 – provoacă mai multe reinfecții – chiar și la persoanele care au avut deja Omicron”, a declarat Chin-Hong.

Ce spun cercetătorii despre cele două noi subvariante Omicron

Specialiștii de la mai multe instituții au analizat cele două subvariante pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a introdus de luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare. În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 39 de persoane infectate cu variantă anterioară Omicron, când această variantă a apărut pentru prima dată. 15 dintre ei erau vaccinați, opt cu vaccinul Pfizer, șapte cu Johnson & Johnson, în timp ce restul nu erau vaccinați. „Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare şi ar trebui să fie mai bine protejat”, se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, citată de News-medical.

În cazul celor nevaccinați s-a observat o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi în cazul expunerii la subvariantele BA.4 și BA.5 comparativ cu subvarianta BA.1. „E puțin probabil ca nivelurile scăzute de neutralizare absolută pentru BA.4 și BA.5, în special în grupul celor nevaccinați, să protejeze bine împotriva infecției simptomatice. Acest lucru poate indica faptul că, pe baza eludării neutralizării, BA.4 și BA.5 au potențialul de a duce la un nou val de infecții”, au declarat cercetătorii în studiul care nu a fost încă revizuit de colegi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: