Acum că a sosit primăvara, ziua se mărește și ne putem bucura de mai mult soare. În ultima duminică a lunii martie se schimbă ora. Astfel că, vom trece de la ora de iarnă la ora de vară.
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară se va face în data de 31 martie. Ceasurile se vor da înainte și vom dormi mai puțin. Ora 3 va deveni ora 4. Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore.
Dintre țările europene, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat la această practică după 20 de ani.
Ora de vară reprezintă ora legală adoptată de unele țări pe timpul unei părți din an. Ora de vară durează câteva luni, începând primăvara și terminându-se toamna. Ora de vară mută ceasurile cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.
Acest sistem de schimbare a orei are ca scop folosirea luminii Soarelui cât mai mult posibil. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca oamenii să-și facă treburile asistați de lumina naturală. Acest lucru ajută la economisirea energiei electrice necesară iluminatului.
Ideea trecerii la ora de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin. Aceasta își are originea în secolul al XVIII-lea.
Introducerea orei de vară, a apărut ca o necesitate de război, în timpul primului război mondial. Primele țări care au introdus acest sistem, au fost Germania și Austro-Ungaria, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de treizeci aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.
În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.
Trecerea la ora de vară înseamnă mai mult decât o simplă modificare a ceasornicelor. Se pare că schimbarea orei ne influențează atât starea psihică, cât și sănătatea.
În primele săptămâni după schimbarea orei de vară e posibil să ne simțim obosiți. Acest lucru se datorează tulburărilor de somn. De aseamenea, pe lângă oboseală, poate apărea și o ușoară depresie. Lipsa poftei de mâncare este și ea una dintre simptome. Aceste manifestări nu trebuie să ne sperie însă, pentru că ele sunt normale atunci când vine vorba de astenia de primăvară. De aceea, trebuie să ne organizăm bine timpul pentru a avea un somn sănătos. Este indicată mișcarea și să mâncatul sănătos.
Citește și: Ora de vară – se renunță la această practică. Parlamentul European a votat