Redactia.ro
Home » Știri » Ora de vară 2022. Schimbarea orei se face în această noapte

Ora de vară 2022. Schimbarea orei se face în această noapte

Ora de vară 2022. Schimbarea orei se face în această noapte

Ora de vară 2022. În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de vară 2022. Ceasul se dă înainte, iar ora 03.00 devine ora 04.00. Astfel, pentru că se schimbă ora, duminică va deveni cea mai scurtă zi din 2022.

Ora de vară 2022. Schimbarea orei se face în această noapte

Schimbarea orei în România are loc în noaptea de 26 spre 27 martie, când se trece la ora de vară, astfel că ceasurule se dau cu o oră înainte la ora 03.00, care devine ora 04.00.Așadar, 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore. În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal va fi de trei ore. Trecerea la ora de vară 2022 se va face la o săptâmână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2022, când ziua a fost egală cu noapte. Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Ora de iarnă este considerată ora standard, ora naturală.

Statele memebre ale UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Ca răspuns la inițiativa cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

De ce se schimbă ora

Termenul orei de vară a apărut prima oară la omul de știință Benjamin Franklin, în 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, acesta s-a ocupat de modul în care lâmpile cu ulei produceau lumina și cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineață de vară, Benjamin s-a trezit la ora 06.00 surprins de cât de multă lumină îi intră în cameră. La început a crezut că lămpile sunt de vină, dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Ideea lui a fost preluată de William Willett, un constructor britanic care a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916. Au urma britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916, iar alte țări care au introdus ora de vară au fost Belgia, Danemarca, franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia și Suedia. Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară, iar cea mai mare confuzie s-a creat în Statele Unite unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: