Redactia.ro
Home » Știri » Orașul-fantomă din România care şi-a pierdut locuitorii pe bandă rulantă: „Mergi şi 2km pe jos şi nu vezi pe nimeni”

Orașul-fantomă din România care şi-a pierdut locuitorii pe bandă rulantă: „Mergi şi 2km pe jos şi nu vezi pe nimeni”

orasul vascau

Viaţa săracă a lăsat mai multe oraşe din România fără o bună parte a locuitorilor. Cei mai mulţi dintre rezidenţi au preferat să plece în străinătate, în căutarea unui trai mai uşor.

Din nefericire însă, există oraşe din care românii au plecat aproape toţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Vașcău, situat la aproape 100 km de Oradea.

Au mai rămas numai 2.250 locuitori

Vaşcăul ocupă locul trei pe ţară în topul localităţilor din care se pleacă. Oraşul, astăzi cu circa 2.250 de locuitori, a pierdut în ultimul deceniu 18,21% dintre rezidenţi.

„Şi-a semnat singur condamnarea la moarte în anii ʼ90. Fabricile închise nu s-au mai redeschis niciodată. Aici este atâta pustietate, că mergi şi 2 kilometri fără să întâlneşti niciun om”, spune profesoara Doina Ilion, astăzi pensionară.

Situat la aproape 100 kilometri de Oradea, oraşul Vaşcău – cu satele Câmp, Câmp-Moţi, Coleşti, Vărzarii de Jos şi Vărzarii de Sus – pare să cadă de pe harta judeţului. În comunism, aici se termina linia ferată care venea de la Oradea încă din 1916. Acum a rămas doar fundătura.

„Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă”, spune localnica Doina Ilion pentru ebihoreanul.ro.

Industria a fost distrusă

Plecarea tinerilor a stricat rapid media de vârstă. Vaşcău este cel mai îmbătrânit din judeţul Bihor. La 1 ianuarie 2020, din 2.256 de locuitori, 242 erau copii până în 14 ani şi 573 vârstnici peste 65 de ani, adică 237 pensionari la 100 de minori.

Localnicii dau vina pe primar. „Administraţia locală nu face nimic să atragă populaţie sau firme. În loc să le dea facilităţi, Primăria le pune impozit dublu celor care îşi cumpără o casă şi nu au domiciliul în localitate”, povesteşte un contribuabil.

În condiţiile în care economia s-a prăbuşit, Primăria Vaşcău e cel mai mare angajator.

„Din cei circa 170 de angajaţi, câţi sunt în Vaşcău, peste 100 sunt salariaţii Primăriei şi ai celor două SRL-uri care asigură alimentarea cu apă şi paza”, zice un antreprenor pentru sursa amintită.

Spre comparaţie, următorul „mare” angajator, un spaniol care produce seifuri pentru arme de vânătoare, are doar 49 de angajaţi. Ceilalţi agenţi economici din oraş au de la 30 de salariaţi în jos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: