Redactia.ro
Home » Știri » Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului. Cum țin autoritățile situația sub control

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului. Cum țin autoritățile situația sub control

Duminică, Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului. Viața a revenit la normal pentru mulți locuitori ai țării din Pacificul de Sud. Participă la jocurile de rugby pe stadioane, frecventează barurile și restaurantele, fără teama de a se infecta. Ashley Bloomfield, directorul general al serviciilor de sănătate, a declarat că acest punct de cotitură merită sărbătorit, dar i-a avertizat pe neo-zeelandezi să nu se relaxeze.

 

Măsura care a împiedicat răspândirea virusului

Noua Zeelandă a scăpat de virus prin impunerea unei carantinări stricte la sfârșitul lunii martie, când doar aproximativ 100 de persoane au fost testate pozitiv. În ultimele trei luni, singurele cazuri noi au fost o mână de călători, detectați la frontieră. Aceștia au fost tratați în centrele de izolare.

„Știința și o mare conducere politică au făcut diferența”, a spus profesorul Michael Baker, un epidemiolog de la Universitatea din Otago. „Dacă ne uităm la țările care s-au descurcat bine, vom observa că a fost folosită această combinație.”

Încă de la început, Noua Zeelandă a urmărit o strategie îndrăzneață de eliminare a virusului, decât să suprime răspândirea acestuia.

„Întreaga lume occidentală a gestionat teribil această amenințare și abia acum realizează”, a spus Michael Baker.

Tot el consideră că mulți lideri au văzut o falsă dihotomie între salvarea de vieți sau salvarea economiilor, atunci când, de fapt, întreprinderile prosperă cel mai bine când au certitudini despre situații precum răspândirea bolilor.

Conducerea prim-ministrului Jacinda Ardern a fost lăudată pe scară largă. Ea a liniștit oamenii în timpul carantinării cu informații zilnice și cu mesaje de încurajare.

Statistici

Într-adevăr, economia din Noua Zeelandă a evoluat mai bine decât au prevăzut mulți. Țara a reușit să-și mențină rata șomajului la doar 4%, deși mulți economiști spun că numărul nu ține cont de pierderile recente de locuri de muncă și probabil că se va înrăutăți semnificativ după ce o subvenție salarială finanțată de guvern expiră luna viitoare.

Infecțiile totale au fost limitate la puțin peste 1.500, iar țara a avut doar 22 de decese. Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Laburist al Jacindei Ardern a avansat înaintea alegerilor legislative de luna viitoare.

Totuși, industria turismului din Noua Zeelandă s-a prăbușit, iar țara rămâne mai izolată de lumea exterioară decât înainte. Guvernul lui Ardern a fost reticent să deschidă granițele, chiar dacă alte națiuni o fac cu precauție.

Michael Baker a declarat că Noua Zeelandă nu face suficiente planificări pentru a evita virusul. De asemenea, consideră că țara trebuie să creeze o agenție națională de sănătate publică și să finanțeze mai bine oamenii de știință care studiază răspândirea bolii.

Ziua de duminică, cel puțin, a marcat o etapă pe care mulți din Noua Zeelandă au remarcat-o cu un sentiment de mulțumire și ușurare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: