Redactia.ro
Home » Știri » Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, una dintre cele mai frumoase destinații din România

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, una dintre cele mai frumoase destinații din România

Cheile-Nerei

Situat în sud-vestul țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița este una dintre cele mai frumoase arii protejate din România, prea puțin exploatată și vizitată de lume. Iubitorii de natură și aventură nu trebuie să rateze cel mai frumos loc al parcului, și anume Cheile Nerei.

Cheile Nerei atrag printr-o frumusețe de-a dreptul sălbatică, dar și prin legende care abia așteaptă să fie descoperite, valori naturale, culturale, tradiții și obiceiuri. Râul Nera străbate, pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri, un defileu îngust, spectaculos și sălbatic, formând cele mai lungi chei din țară. Pereții se înalță până la 200 de metri, iar apa Nerei și a afluenților săi a săpat și a format în roca calcaroasă numeroase lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante, care astăzi sunt atracții turistice unice atât în țară, cât și la nivel internațional.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, un izvor nesecat de frumusețe

Cascada Bigăr, unică în lume, are un aspect de cupolă peste care se revarsă apa venită din peșterile subterane din munți. Una dintre cele mai interesante ape stătătoare din zonă este Lacul Dracului, care se întinde pe o suprafață de 700 mp. Acesta s-a format în urma prăbușirii tavanului unei peșteri și are 9 metri adâncime, fiind cel mai adânc lac carstic din țară. Se spune că Lacul Dracului nu ar avea fund, iar cine își va face curaj să facă baie în apele sale nu se va mai întoarce niciodată.

Într-un peisaj sălbatic al parcului, după un drum anevoios, în mintea turistului va rămâne întipărită culoarea turcoaz a Lacului Ochiul Beiului. Acesta are forma unui crater și o adâncime de 3,6 m, iar apa este atât de cristalină încât se pot observa peștii înotând. În apropierea Lacului Ochiul Beiului se află Cascada Beușnița. Având 15 metri înălțime și fiind acoperită cu mușchi verde, cascada este formată din mai multe cascade mici, formate în timp prin dizolvarea calcarului dizolvat de apa râului.

Locuri de basm în România. O destinație de neratat

În această zonă găsim cele mai reprezentative păduri seculare și semi-virgine de fag din Europa. De asemenea, culmile împădurite adăpostesc o biodiversitate bogată, mai exact peste 30 de specii de orhidee, tufe de liliac sălbatic, scumpie și alte plante submediteraneene.

Cine vizitează Cheile Nerei nu trebuie să rateze Sasca Montană. Aici poate fi vizitat Muzeul de etnografie Victor Tăutu, unde pot fi descoperite tradițiile locului, piese de mobilier, ceramică, covoare realizate manual, diverse obiecte, roci și minereuri din minele închise. De asemenea, la doar doi kilometri de Sasca Montană, turiștii pot vizita Mănăstirea Nera, dar și alte mănăstiri și biserici foarte vechi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini