Redactia.ro
Home » Știri » Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii dacă se închid școlile din cauza COVID-19

Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii dacă se închid școlile din cauza COVID-19

Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii dacă se închid școlile din cauza COVID-19

În cazul în care școlile se vor închide din nou din cauza pandemiei de coronavirus, părinții vor primi zile libere plătite de la angajator.

Părinții vor primi o indemnizație de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare, iar zilele libere vor fi acordate indiferent dacă aceștia lucrează la stat sau la privat.

Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii dacă se închid școlile din cauza COVID-19

În cazul în care școlile vor fi închise din nou din cauza epidemiei de coronavirus, părinții vor primi zile libere plătite de la angajator.

Astfel, Guvernul a adoptat joi seara, OUG pentru acordarea unoor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor. Documentul prevede stabilirea ca unul dintre părinții copilului care nu mai poate merge la școală din cauza pandemiei de coronvirus să primească zile libere plătite. Acesta va primi o sumă în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzâtor unei zile lucrătoare. Totodată, documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Cine beneficiează de această indemnizație

Această lege prevede acordarea indemnizației aferente zilelor libere plătite părinților care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățămnt sau de educație antepreșcolară,
  • Dacă celălalt părinte nu beneficiează de zile libere.

Zilele libere plătite nu vor fi acordate părinților dacă se află în următoarele situații:

  • Părintele este în concediu de creștere a copilului
  • Este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere
  • Se află în concediu de odihnă
  • Are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului
  • Nu realizeză venituri din salarii și asimiliate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Zilele libere plătite se pot acorda la cererea unuia dintre părinți depusp la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul, iar pentru a beneficia de zilele libere, unul dintre părinți este nevoit să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus și el o astfel de cerere.

Mai exact, declarația trebuie semnată doar de părintele care continuă să lucreze, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncp zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendării cursurilor.

De asemenea, și familiile monoparentale vor putea să-și ia aceste zile libere. Prevederile OUG adoptată de Guvern joi seara sunt asemănătoare, celor aplicare până la finalul școlar 2019-2020, în baza Legii 19/2020.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: