Pe 14 noiembrie 2022, creștinii ortodocși celebrează Lăsata Secului, ziua care marchează intrarea în Postul Crăciunului. Iată ce semnifică Lăsata Secului și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont în această zi.
De ce este indicat să ținem post
Data de 14 noiembrie este ziua în care se celebrează Lăsata Secului, conform calendarului creștin ortodox. În această zi, credincioșii pot mânca de dulce înaintea începerii Postului Crăciunului, care va începe pe 15 noiembrie și se va sfârși pe 24 decembrie.
Preotul paroh Teofil Leuștean a vorbit despre importanța postului. „Postul determină sufletul să strălucească şi înalţă simţurile, supune pe trup duhului, face inima zdrobită şi smerită, nimiceşte norul poftelor, stinge aprinderea desfrânării şi luminează înţelepciunea omului. Postul păzeşte pe prunci, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân. Postul desăvârșește pe creștin”, a subliniat preotul paroh Teofil Leuștean.
Ce se mănâncă de Lăsata Secului
Potrivit obiceiurilor strămoșești, în ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, iar fața de masă trebuie să fie albă, ca simbol al purității. Gospodinele pregătesc plăcintă cu brânză dulce și stafide, friptură și se bea vin. De pe masă nu va lipsi ciorba.
O altă vorbă veche din popor spune că dacă pieptul găinii de la masă este unul gras, atunci iarna va fi una grea și geroasă. În schimb, dacă pieptul acesteia va fi slab, atunci iarna va fi una blândă.
Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului
- Femeile nu au voie să toarcă și să coasă în această zi. Se spune că dacă ele nu respectă această interdicție, atunci atrage boli și ghinion asupra lor și familiei.
- Rudele care sosesc la masa de Lăsata Secului nu trebuie să vină cu mâna goală, ci cu cu un colac uns cu miere, vin, precum și o găină friptă.
- Pe masă nu se va așeza o față de masă colorată, ci una de un alb imaculat. Nu se va consuma carne de porc.
- În Bărăgan, un vechi obicei ne spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele şi resturile de mâncare într-o faţă de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”, menţionează specialiştii de la Centrul pentru Conservarea Tradiţiilor Ialomiţa.
Rugăciunea de Lăsata Secului
„Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, astfel încât mintea noastră, atrasă cu desăvârșire de luarea-aminte față de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greșelile aproapelui, și să-i vadă pe toți într-acest chip buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să își unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăției și a sfințeniei, poruncite și gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăși: ea a fost deja spălată prin apele Botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor.
Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputințele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbușind în inimă mișcările duhovnicești, aducând în ea mișcările sângelui și trupului care sunt potrivnice Împărăției lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinței, înaintea căruia merge și pe care îl naște marele dar al vederii păcatelor noastre. Păzește-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine care apare în suflet din pricina păcătoșeniei sale neluate în seamă și neînțelese, și se naște din lucrările patimii dulceții și slavei deșarte care trăiesc în el neluate în seamă și neînțelese.
Păzește-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, și dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-și recunosc păcătoșenia, și lepezi pe cei ce se socot drepți, ca să Te slavoslovim în veci, întru veșnica Ta fericire, a singurului Dumnezeu adevărat, răscumpărătorul celor robiți și Mântuitorul celor pierduți. Amin.”