Redactia.ro
Home » Știri » Peisaj apocaliptic în Maramureș. O furtună puternică a lăsat în urmă distrugeri masive. Un bărbat și-a pierdut viața, iar altul a fost grav rănit

Peisaj apocaliptic în Maramureș. O furtună puternică a lăsat în urmă distrugeri masive. Un bărbat și-a pierdut viața, iar altul a fost grav rănit

GALERIE FOTO (5) Distrugeri masive în Maramureș. Sursă foto: Facebook

 O furtună puternică a lovit județul Maramureș, lăsând în urma sa distrugeri masive. Rafalele de vânt au smuls acoperișuri, au blocat drumuri și au doborât o pădure întreagă de brazi falnici. În urma acestor fenomene extreme, un bărbat a fost rănit grav după ce a fost lovit în cap de o prelată luată de vânt, iar un altul și-a pierdut viața, fiind lovit de fulger în timp ce se afla la pășunat.

Distrugeri masive în urma furtunei

„Fenomenele hidrometeorologice periculoase au produs pagube semnificative la nivelul judeţului Maramureş. S-au depăşit pragurile de precipitaţii la staţiile hidrometrice Cavnic, Vadu Izei, Strâmtura, Fereşti, Sighetu Marmaţiei, Copalnic. La Cavnic şi Copalnic a căzut grindină”, anunţă, luni seară, Prefectura Maramureş.

În zona montană a unității administrative-teritoriale Ocna Șugatag, un cetățean aflat la pășunat a fost lovit de fulger. Echipajul Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș a intervenit rapid, dar nu a mai putut face nimic pentru a salva viața bărbatului.

Furtuna a provocat defecțiuni majore în rețelele de alimentare cu energie electrică, afectând 7.180 de consumatori. Rafalele puternice de vânt au prăbușit copaci, care au avariat 94 de puncte de transformare și opt linii de medie tensiune. Astfel, 20 de localități au rămas complet sau parțial fără energie electrică, printre care Sighetu Marmației, Rona de Sus, Rona de Jos, Tisa, Bârsana, Văleni, Nănești, Cetățele, Buteasa, Hovrila, Botiza, Poienie Izei, Glod, Slătioara, Cavnic, Berința, Cărpiniș, Tăuții Măgherăuș, Băița și Lăpuș.

Drumul Judeţean 184 a fost acoperit de aluviuni, material lemnos și vegetaţie transportată de torenţii de pe versanţi

Sistemul de canalizare nu a putut face față volumului mare de apă și resturi, iar autoritățile locale au început imediat lucrările de curăţare a drumului și îndepărtarea materialului lemnos de pe partea carosabilă. Pompierii militari au intervenit pentru a degaja copacii prăbuşiţi de rafalele puternice de vânt din zona reţelelor de alimentare cu energie electrică.

„Drumul Judeţean 184 a fost acoperit de aluviuni, material lemnos şi vegetaţie transportată de torenţii de pe versanţi care nu au putut fi preluaţi de sistemul de canalizare. Se lucrează pentru curăţarea drumului şi îndepărtarea materialului lemnos de pe partea carosanilă.

Pompierii militari au degajat din zona reţelelor de alimentare cu energie electrică copacii prăbuşiţi de rafalele puternice de vânt. La Văleni, comuna Călineşti vijelia a doborât la pâmânt o pădure”, a mai precizat instituţia citată.

 

Ecosistemul local a fost perturbat, iar speciile de animale și plante au fost afectate de distrugerea habitatului lor natural. Este necesar un plan de acțiune bine coordonat pentru a atenua efectele negative pe termen lung și pentru a proteja biodiversitatea regiunii.

În astfel de momente de criză, solidaritatea comunității și sprijinul autorităților sunt esențiale pentru a face față provocărilor și pentru a începe procesul de reconstrucție. Prefectura Maramureș, împreună cu echipele de intervenție, pompierii și voluntarii, lucrează neîncetat pentru a restabili normalitatea și a asigura siguranța cetățenilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: