Redactia.ro
Home » Știri » Piesa auto la care renunță tot mai mulți șoferi români. Riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare dacă nu o ai

Piesa auto la care renunță tot mai mulți șoferi români. Riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare dacă nu o ai

Pret ITP

Piesa auto la care renunță tot mai mulți șoferi români. Riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare dacă nu o ai! Iată detaliile!

Piesa auto la care renunță tot mai mulți șoferi români

În România, tot mai mulți șoferi aleg să circule cu mașinile lor fără un component esențial, filtrul de particule, ceea ce nu numai că este ilegal, dar îi expune riscului de a rămâne fără certificatul de înmatriculare. Această decizie nu are doar implicații legale, ci și impact asupra mediului înconjurător și asupra sănătății publice.

Filtrul de particule este o componentă crucială a sistemului de evacuare a mașinilor diesel, conceput pentru a reține particulele fine de praf și poluarea emisă de motorul cu ardere internă. Acest filtru are rolul de a captura și de a reține particulele mici, periculoase pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu, care altfel ar ajunge în atmosferă și ar agrava poluarea aerului.

Însă, din cauza costurilor ridicate pentru înlocuirea sau reparația acestui filtru, un număr semnificativ de șoferi aleg să îl elimine sau să nu îl înlocuiască în momentul în care se deteriorează. Această decizie nu numai că încalcă legea, dar pune în pericol sănătatea celor din jur și aduce prejudicii mediului înconjurător.

Riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare dacă nu o ai

Conform inspectorului ITP, Robert Tăicuțu, mulți șoferi ajung la stațiile de ITP cu mașini care nu au filtru de particule, unii dintre ei nici măcar neștiind acest lucru atunci când au cumpărat mașina. În astfel de cazuri, mașinile sunt respinse la ITP, iar proprietarii sunt îndrumați către service-uri pentru a înlocui sau a monta filtrul lipsă. Această situație poate duce la pierderea certificatului de înmatriculare și la amenzi considerabile.

„Au fost foarte multe persoane care au venit fără filtru de particule, unii chiar nu știau, așa au cumpărat mașina. Noi le respingem mașina pe motivul acesta, îi îndrumăm către service pentru înlocuirea filtrului sau montare după caz, iar apoi revin pentru ITP”, a declarat inspectorul ITP, Robert Tăicuțu pentru Observator News.

Registrul Auto Român (RAR) desfășoară controale periodice pentru a depista astfel de modificări neautorizate. În primele trei luni ale anului curent, datele arată că 9 din 100 de mașini diesel inspectate aveau eliminat filtrul de particule. Acest lucru arată că problema este una reală și că există o tendință crescută în rândul șoferilor de a renunța la această piesă vitală.

Directorul RAR, Claudiu Mija, subliniază importanța evaluării vizuale pentru a verifica integritatea carcaselor filtrelor de particule, pentru a detecta eventuale modificări la acestea. Aceste controale sunt esențiale pentru menținerea unui nivel acceptabil de calitate a aerului și prevenirea emisiilor de particule fine în atmosferă.

„În acest scop, noi folosim și această evaluare vizuală, verificăm integritatea carcaselor filtrelor de particule pentru a vedea dacă nu au fost făcute anumite modificări la acestea”, spune directorul RAR, Claudiu Mija, confrom RTV.

Anularea filtrului de particule nu numai că afectează calitatea aerului pe care îl respirăm, dar poate pune și în pericol siguranța rutieră. Eliminarea acestui component poate avea consecințe grave asupra motorului și a altor componente ale mașinii, cum ar fi turbina, care își pierd funcționalitatea optimă.

„Anularea filtrelor de particule, de fapt, nu face altceva decât să ne pună în pericol viața noastră cat și a celorlalți participanți la trafic pentru că mașinile nu sunt safe, adică dacă se anulează filtrul de particule, în momentul în care acesta nu mai are filtrul de particule, celelalte componente, inclusiv motorul și turbina, sunt afectate, pentru că nu mai funcționează în parametrii dați de fabrică”, a avertizat proprietarul unui service auto, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: