Redactia.ro

Planul lui Putin pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce soluție propune liderul de la Kremlin

Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat o propunere surprinzătoare pentru soluționarea conflictului din Ucraina, sugerând plasarea țării invadate sub o formă de administrație temporară, cu scopul de a organiza alegeri și de a semna acorduri-cheie pentru încheierea războiului. Într-o declarație recentă, Putin a adăugat că această administrație temporară ar putea fi instituită sub auspiciile Națiunilor Unite, ale Statelor Unite, ale țărilor europene și ale partenerilor Rusiei. Propunerea sa a stârnit rapid reacții și speculații pe scena internațională, mai ales în contextul unei invazii rusești care a început în februarie 2022 și care a provocat distrugeri masive în Ucraina.

Soluția propusă de Vladimir Putin

În cadrul unei vizite recente în portul Murmansk, Vladimir Putin a vorbit despre posibilitatea instituirii unei administrații temporare în Ucraina, care ar avea ca scop organizarea unor alegeri democratice. Potrivit președintelui rus, această formă de guvernare provizorie ar putea asigura condițiile necesare pentru ca țara să aleagă un guvern legitim și capabil, care să poată negocia un tratat de pace cu Rusia.

„În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri. Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a declarat Putin, conform presei ruse, citată de romaniatv.net.

Ideea unei administrații temporare reflectă viziunea lui Putin asupra modului în care ar trebui să evolueze Ucraina în urma conflictului cu Rusia. În esență, propunerea sugerează că Ucraina ar trebui să fie guvernată temporar de o autoritate internațională până la organizarea unor alegeri, care să aducă un nou guvern pro-rus sau cel puțin un guvern mai deschis la negocieri. Putin a subliniat că obiectivul final ar fi acela de a pune capăt războiului și de a restabili pacea în regiune.

Declarațiile lui Putin despre Donald Trump

În același context, Vladimir Putin a vorbit și despre relațiile cu liderii din afacerea internațională, exprimându-și aprecierea pentru președintele american, Donald Trump, pe care l-a caracterizat ca fiind „sincer” în dorința de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Putin a adăugat că Trump ar avea mai multe motive pentru a susține un astfel de demers și a subliniat faptul că, în opinia sa, președintele ales al Statelor Unite ar dori sincer un sfârșit al conflictului.

„După părerea mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite vrea cu sinceritate un sfârşit al conflictului, pentru mai multe motive”, a afirmat Putin, fără a oferi detalii suplimentare despre motivele sau intențiile exacte ale liderului american. Comentariul său a fost interpretat de mulți ca o încercare de a sublinia o posibilă schimbare de atitudine din partea Statelor Unite în viitor, în cazul în care Trump va reveni la Casa Albă.

Reacțiile internaționale la propunerea lui Putin

În urma declarațiilor lui Vladimir Putin, oficialii internaționali au reacționat cu rezerve și critici. Un oficial al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a declarat că guvernarea Ucrainei trebuie să fie stabilită conform Constituției țării și a voinței poporului ucrainean. Acesta a subliniat că orice soluție de guvernare în Ucraina trebuie să fie decisă de către cetățenii ucraineni și nu impusă din exterior.

Aceasta a fost, de asemenea, o respingere indirectă a ideii de a plasa Ucraina sub o administrație temporară internațională, așa cum propune Putin. Reacția oficialilor americani și a altor state europene sugerează că, în ciuda intențiilor Rusiei de a negocia o soluție politică, majoritatea țărilor occidentale consideră că Ucraina trebuie să își păstreze suveranitatea și independența în fața presiunilor externe.

Până în prezent, autoritățile ucrainene nu au comentat în mod oficial propunerea lui Putin, însă este de așteptat ca Kievul să respingă orice formă de administrație externă sau temporară. În luna mai 2024, mandatul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski va ajunge la final, iar Kievul a declarat de mai multe ori că nu va accepta orice formă de guvernare impusă de Rusia sau de alte state.

Reîntoarcerea tezei rusești despre Ucraina

Propunerea lui Putin de a înființa o administrație temporară în Ucraina readuce în discuție „teza” rusă conform căreia autoritățile de la Kiev nu sunt un partener legitim de negociere, mai ales în contextul în care Zelenski și echipa sa au reușit să își păstreze pozițiile în fața invaziei rusești. Rusia continuă să susțină că guvernul de la Kiev a fost „nelegitim” din perspectiva Moscovei și că Zelenski nu ar fi avut dreptul să semneze acorduri de pace fără o consultare cu Rusia.

În acest context, propunerea privind o administrație temporară devine un instrument al Rusiei pentru a pune presiune asupra autorităților ucrainene și pentru a crea premisele unei soluționări favorabile intereselor sale. De asemenea, aceasta sugerează că Rusia ar dori o Ucraina mai flexibilă din punct de vedere politic, care să poată negocia acorduri de pace sub auspiciile unui guvern pro-rus.

Consecințele războiului

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a avut un impact devastator asupra regiunii. Conflictul a provocat mii de morți și răniți, a strămutat milioane de oameni și a transformat orașe întregi în ruine.

De asemenea, războiul a dus la o escaladare fără precedent a tensiunilor dintre Moscova și Occident, cu sancțiuni economice și implicarea directă a țărilor NATO.

În ciuda apelurilor la pace și a propunerilor de negociere, situația rămâne extrem de tensionată. Ucraina continuă să ceară ajutor internațional și să respingă orice formă de guvernare impusă din afacere, în timp ce Rusia își păstrează obiectivele expansioniste, subliniind importanța unei soluții politice care să fie favorabilă intereselor sale.

Războiul din Ucraina rămâne departe de a se încheia, iar propunerile și declarațiile lui Putin sunt doar o parte dintr-o serie de încercări de a influența evoluția conflictului.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: