Redactia.ro
Home » Home » Planta minune care poate reduce riscul de Alzheimer

Planta minune care poate reduce riscul de Alzheimer

Busuiocul este o plantă cu proprietăţi miraculoase folosită de secole pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii.

Fiind o plantă aromată, busuiocul este folosit ca şi condiment, în special în bucătăria italienească şi thailandeză.

Busuiocul este foarte bun pentru sănătatea creierului. Noile cercetări demonstrează că un compus natural din busuioc, fencholul, poate proteja creierul de boala Alzheimer.

În antichitate, busuiocul era considerat o plantă sacră şi nobilă. Denumirea sa provine din greaca veche – basilikon – care înseamnă regal.

Busuiocul este cunoscut pentru conţinutul său de vitamine, minerale şi antioxidanţi precum luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina. Beneficiile busuiocului se datorează acestor antioxidanţi, dar şi uleiurilor sale esenţiale.

Atât busuiocul cât şi plantele care conţin uleiuri esenţiale, au proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene și antioxidante.

Fencholul este un tip de substanţă lichidă, incoloră, cu miros plăcut, care conferă plantei parfumul său caracteristic. Fencholul este motivul pentru care, busuiocul şi plantele care conţin uleiuri esenţiale, au proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene și antioxidante, potrivit Womansworld.

Fencholul reduce riscul bolii Alzheimer. Cum este posibil acest lucru?

În studiul publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, cercetătorii au vrut să înțeleagă mai bine legătura dintre microbiomul intestinal și creier. Din studiile anterioare, cercetătorii ştiau că microorganismele care trăiesc în tractul digestiv, joacă un rol important în metabolism, în sistemul endocrin și imunitate. De asemenea, le era cunoscut faptul că microorganisme respective eliberează substanțe chimice care îmbunătățesc sănătatea creierului.

Este posibil ca substanțele chimice din afara corpului să îmbunătățească starea de sănătate a creierului? Plecând de la această întrebare, echipa de cercetători a vrut să vadă dacă fencholul protejează creierul împotriva bolii Alzheimer.

Fencholul este un compus natural care se găsește în busuioc, şi care, reduce neurotoxicitatea din creierul pacienților

În cadrul Universităţii din Florida de Sud, cercetătorii au descoperit un mecanism de detectare asociat cu microbiomul intestinal care explică modul în care fencholul, un compus natural care se găsește în busuioc, reduce neurotoxicitatea din creierul pacienților cu Alzheimer.

Dovezile arată faptul că, acizii grași cu lanț scurt (SCFA) – metaboliți produși de bacteriile intestinale benefice și sursa primară de nutriție pentru celulele din colon – contribuie la sănătatea creierului. Cantitatea de SCFA este mai redusă la pacienții vârstnici, care suferă de insuficiență cognitivă ușoară și maladia Alzheimer. Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență.

Modul în care scăderea nivelului de SCFA contribuie la progresia bolii Alzheimer era în mare parte necunoscut.

SCFA se deplasează prin sânge până la creier. Odată ajuns acolo, activează mecanismul de detectare a celulelor creierului. După cum s-a demonstrat în studiul realizat, această activare ajută creierul să înceapă eliminarea oricărei acumulări anormale a amilodului beta (Aβ ). Amilodul beta (Aβ ) este ingredientul principal în placa cerebrală „rea”, care se acumulează în creierul pacienților cu Alzheimer.

În cadrul aceluiaşi studiu, echipa de cercetare a redus aria de observare din cei 15 compuși candidați analizați la doar unul: fencholul.

Acesta este un compus derivat din plante care conferă şi busuiocului mirosul său special, și care s-a legat cel mai bine de situl activ al FFAR pentru a-i stimula semnalizarea.

Fencholul a avut o reacţie extraordinară. Cercetătorii au descoperit că acest compus vegetal a scăzut celulele neuronale senescente sau celulele care se opresc înmulțirea, dar nu mor.

În concluzie, aceste celule neuronale continuă să elibereze substanțe chimice care declanșează inflamația. Inflamația se poate răspândi și deteriora celulele învecinate. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință numesc celule „zombie”. Pacienții cu Alzheimer au adesea aceste celule zombie în creier.

Autorii studiului au spus că nu pot stabili dacă busuiocul proaspăt este la fel de eficient. De asemenea, nu au stabilit încă doza exactă de fenchol de care ar trebui să beneficieze cel mai mult creierul.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: