Redactia.ro
Home » Știri » Poliția avertizează cu privire la un nou mod de înșelăciune. Românii, păcăliți prin apeluri telefonice

Poliția avertizează cu privire la un nou mod de înșelăciune. Românii, păcăliți prin apeluri telefonice

Atenție mare la hackeri! Noul tip de înșelăciune online, care te lasă fără conturi în mai puțin de o oră

Poliția Română a emis o alertă către cetățeni în legătură cu o formă sofisticată de înșelăciune care utilizează tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a masca numărul real de telefon al atacatorilor. Această metodă ingenioasă a fost recent utilizată într-o tentativă de fraudă în care identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost falsificată pentru a păcăli victimele și a le determina să furnizeze informații personale sau financiare.

Poliția avertizează cu privire la un nou mod de înșelăciune

VoIP, cunoscut și sub denumirea de Voice over Internet Protocol, reprezintă o tehnică prin care apelurile telefonice sunt efectuate prin intermediul internetului în locul liniilor telefonice tradiționale. Această tehnologie permite transformarea vocii în semnale digitale, care sunt ulterior transmise prin internet către destinatar.

Una dintre aspectele critice ale acestei tehnologii este posibilitatea de a „masca” numărul de telefon al apelantului, o practică cunoscută sub numele de „CLI spoofing”. Acest lucru înseamnă că atacatorii pot alege să afișeze un număr de telefon diferit de cel real atunci când efectuează apeluri, inducând în eroare destinatarii cu privire la identitatea lor.

În cadrul acestei scheme de înșelăciune, atacatorii configurează sistemele VoIP pentru a afișa numere de telefon false sau pentru a imita numerele instituțiilor oficiale sau organizațiilor de încredere. Prin urmare, victimele pot primi apeluri care par a proveni de la surse legitime, cum ar fi DNSC sau alte instituții guvernamentale sau financiare, chiar dacă în realitate aceste apeluri sunt generate de către infractori.

„Tehnologia VoIP sau Voice over Internet Protocol este o metodă prin care pot fi efectuate apeluri telefonice folosind internetul în locul liniilor telefonice tradiționale.

VoIP este ca o conversație telefonică, dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet”, a precizat, marți, într-un comunicat, Poliția Română.

Recomandări importante

Pentru a proteja cetățenii împotriva acestui tip de înșelăciune, Poliția Română oferă câteva recomandări importante:

  1. Verificarea autenticității apelurilor suspecte: Înainte de a furniza informații sau de a răspunde solicitărilor, este esențial să verificați autenticitatea apelului din mai multe surse și să contactați instituția respectivă utilizând un canal de comunicare separat.
  2. Prudență și precauție: Fiți precauți în cazul apelurilor neașteptate sau care par suspecte, mai ales dacă solicită informații personale sau financiare. Nu oferiți niciodată date sensibile printr-un apel telefonic.
  3. Contact direct cu instituțiile: În cazul unor îndoieli sau suspiciuni cu privire la un apel, contactați direct instituția sau organizația utilizând informațiile de contact oficiale furnizate de acestea.

Aceste măsuri simple pot ajuta la prevenirea fraudelor și protejarea cetățenilor împotriva escrocilor care folosesc tehnologia VoIP pentru a comite infracțiuni. Este esențial ca fiecare individ să fie vigilent și să acționeze cu prudență atunci când primește apeluri telefonice neașteptate sau suspecte.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: