Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Pot animalele să dea naștere la gemeni? Ce spun oamenii de știință

Pot animalele să dea naștere la gemeni? Ce spun oamenii de știință

Care este cea mai mare pasăre din lume? Sigur nu știai că are și cei mai mari ochi dintre toate animalele

Fenomenul nașterii de gemeni este unul fascinant și surprinzător, iar în lumea animalelor, acesta poate părea și mai enigmatic. Astăzi vom explora dacă și animalele pot da naștere la gemeni, ținând cont de cercetările și concluziile oamenilor de știință!

Pot animalele să dea naștere la gemeni? 

În majoritatea speciilor de animale, nașterea de gemeni este o excepție rară. Diferitele specii au dezvoltat strategii de reproducere variate, în funcție de mediu și de cerințele specifice ale supraviețuirii în habitatul lor natural. În general, nașterea de gemeni în lumea animală este asociată cu anumite mecanisme biologice și ecologice.

Speciile care pot da naștere la gemeni

Cu toate că nașterea de gemeni este mai puțin frecventă în lumea animală, există câteva specii care au evoluat în așa fel încât să permită acest fenomen. Iată câteva exemple:

1. Caii

Caii sunt animale care pot da naștere la gemeni, iar acest lucru este relativ frecvent în rândul acestei specii. Nașterea de gemeni la cai este cunoscută sub numele de „gemelitate la cai” și este influențată de factori genetici și de vârsta mamei.

2. Câinii

La fel ca în cazul cailor, câinii pot da naștere la gemeni. Totuși, această situație este mai rară și este asociată cu anumite rase și predispoziții genetice.

3. Porcii

Nașterea de gemeni este destul de obișnuită în rândul porcilor domestici. Această caracteristică a fost selectată de-a lungul timpului în procesul de domesticire.

4. Mamiferele marine

Unele specii de mamifere marine, precum delfinii și balenele, pot da naștere la gemeni. Acest lucru poate fi influențat de factori ecologici și alimentari.

„Un studiu care a analizat mai bine de 10.000 de pui în rândul câinilor de rasă pură a constatat că numărul mediu de pui variază în funcție de dimensiunea rasei de câini.

Câinii de rasă miniaturală, cum ar fi chihuahua și pudelii de jucării care cântăresc, în general, mai puțin de 4,5 kilograme, au avut în medie 3,5 căței per naștere.

Câinii de rase gigantice, cum ar fi mastiff-ii, spre exemplu, (45 de kilograme), au avut, în medie, mai mult de șapte căței per naștere.

Gemenii sunt cel mai frecvent rezultat al sarcinii la capre, deși mamele caprelor pot da naștere unui singur ied sau a unor pui mai mari, întocmai ca oile.

Caii, care sunt gestați de 11 până la 12 luni, și vacile, care sunt gestante de nouă până la 10 luni, tind să aibă doar un mânz sau un vițel la un moment dat, dar pot apărea și gemeni.

Veterinarii și fermierii au crezut mult timp că ar fi benefic din punct de vedere financiar să încurajăm conceperea de gemeni la bovinele de lapte și de carne. Practic, fermierul ar primi doi viței la o singură gestație.

Totuși, gemenii la bovine pot duce la complicații la fătare pentru vacă și viței subdimensionați, cu rate de supraviețuire reduse. Riscuri similare vin cu sarcinile gemelare la cai”, relatează Playtech. 

Mecanismele biologice ale nașterii de gemeni

Mecanismele care stau la baza nașterii de gemeni la animale sunt variate și depind de specie. În general, există două modalități principale prin care această situație poate avea loc:

1. Superovulație

La multe specii de animale, nașterea de gemeni este rezultatul superovulației. Acest proces implică eliberarea a mai multor ovule mature de către femelă în același ciclu menstrual sau perioadă de reproducere. Dacă două sau mai multe ovule sunt fertilizate cu succes, acest lucru poate duce la nașterea de gemeni.

2. Diviziunea embrionară

La unele specii, nașterea de gemeni poate fi rezultatul diviziunii embrionare. Acest lucru se întâmplă atunci când un embrion fertilizat se divide în două sau mai multe embrioni separați, fie în stadiile incipiente ale dezvoltării, fie mai târziu în timpul gestației. Acest fenomen poate duce la nașterea de gemeni identici sau non-identici, în funcție de momentul și modul în care se produce diviziunea.

Ce spun oamenii de știință

În general, nașterea de gemeni la animale este mai rară decât la oameni și este influențată de factori genetici, ecologici și de adaptarea la mediu, potrivit oamenilor de știință. Deși există specii care pot da naștere la gemeni, acest fenomen rămâne o excepție în lumea animală. Cercetările continuă în acest domeniu pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice implicate în nașterea de gemeni la animale și pentru a explora variațiile genetice și ecologice care determină acest fenomen.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: