Redactia.ro
Home » Știri » Poți afla când se produce un cutremur chiar și cu 25 de secunde înainte. Iată ce trebuie să faci

Poți afla când se produce un cutremur chiar și cu 25 de secunde înainte. Iată ce trebuie să faci

Poți afla când se produce un cutremur chiar și cu 25 de secunde înainte. Iată ce trebuie să faci

Poți afla când se produce un cutremur chiar și cu 25 de secunde înainte, ceea ce poate fi mai mult decât util. Iată ce trebuie să faci.

Poți afla când se produce un cutremur chiar și cu 25 de secunde înainte. Iată ce trebuie să faci

Românii pot afla cu câteva secunde înainte despre producerea unui cutremur. Sunt două aplicații la care oricine se poate abona, iar din telefon sau computer pot fi activate alertele pentru astfel de evenimente.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a dezvoltat un canal de Telegram prin care cetățenii pot fi anunțați cu privire la producerea unui cutremur, cu până la 25 de secunde (potrivit descrierii oficiale) înainte să fie resimțit. Notificările vin sub forma unor alerte pe mobil și vizează în special zona București. Telegram fi descărcată AICI atât în versiunea pentru desktop, cât și în cea pentru mobil.

Canalul oficial de Telegram INCDFP pentru notificari privind statusul si actualizari ale alertei seismice permite abonarea la alerta seismică. Pentru aceasta trebuie să accesați @alertaCutremur_bot, după ce ați intrat pe canalul respectiv și să urmați pașii din secțiunea /alertă. Practic, în aplicație se caută „@alertacutremur_bot”, adică robotul INCDFP care transmite alertele, după care trebuie urmate instrucţiunile, care sunt similare atât pentru telefoanele cu Android cât şi pentru iPhone/iPad/iPod, a relatat alba24.ro.

Sistemul este funcțional din 2018, cu mici sincope și operațiuni de update, conform sursei menționate mai sus.

Alerta poate fi dată și cu 25 de secunde înainte, după perceperea primelor trei impulsuri și până la unda de șoc, după cum a explicat pentru G4Media, Constantin Ionescu, directorul INCDFP.

„Puteti primi alerta seismica timpurie pe telefoanele cu Android sau iOS, instaland aplicatia Telegram din Google Play sau App Store. Instructiunile sunt similare atat pentru telefoanele cu Android cat si pentru iPhone/iPad/iPod. Inainte de instalare va rugam cititi cu atentie documentul cu Termenii si Conditiile anexate aplicatiei”, menționează INCDFP.

Important de reținut, Ro-alert nu trimite avertizări în caz de seism pentru a nu produce panică, potrivit Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: