Redactia.ro
Home » Stil de viață » Poți afla dinainte ce culoarea vor avea ochi copilul tău. Cum să îți dai seama

Poți afla dinainte ce culoarea vor avea ochi copilul tău. Cum să îți dai seama

GALERIE FOTO (2) culoare ochi

Culoarea ochilor este influențată de mai multe gene ale părinților. Nuanța ochilor diferă în funcție de cantitatea și de tipul de pigmenți prezenți în iris. La naștere majoritatea bebelușiilor au ochii albaștri. De ce este atăt de diferită culoarea ochilor la fiecare și cum se formează?

Ce culoare vor avea ochii copiilor în funcție de culoarea părinților

Culoarea ochilor copiilor depinde de genele celor doi părinți. Totuși, la naștere, ochii copilului sunt, de obicei, albaștri.
În cazul în care cei doi părinți au ochi căprui, probabilitatea ca culoarea ochii copiilor lor să fie cafenie este de aproximativ 75%. Doar 6,25% dintre copiii părinților cu ochi căprui vor avea ochii albaștri.

Care sunt combinațiile cele mai posibile

Dacă un părinte va avea ochii căprui și celălalt verzi, sunt 50% șanse ca urmașul lor să aibă culoarea ochilor căprui.

Dacă un părinte are ochii albaștri și celălalt căprui, în nici un caz copilul nu va avea ochii verzi. Îi va avea fie căprui, fie albaștri.
Doi părinți cu ochii verzi vor crește șansele ca urmașul să aibă ochii verzi cu 75%. Doar 25% pentru un copil cu ochii albaștri și sub 1% pentru un copilaș cu ochii de culoare maro.
În cazul în care doi părinți vor avea ochii albaștri, sunt 99% șanse ca și cel mic sau cea mică să-i moștenească. Doar 1% pentru ochii verzi și 0% pentru ochi căprui.

Ochii albaștri, de unde se trag

Conform oamenilor de știință, oamenii cu ochi albaștri ar fi apărut dintr-un singur și același strămos, cu 6.000 până la 10.000 de ani î.Hr., pe malul Mării Negre. Acel strămoș comun ar fi purtat o mutație genetică spontană care a făcut să dispară culoarea lor cafenie, dominantă, pentru a da culoarea „albastră”. De-a lungul timpului, mutația genetică s-ar fi răspândit în rândul populației până a devenit astăzi o particularitate cu numeroase variații: albastru-verde, verde, gri.

Detalii mai puțin cunoscute despre ochi

Conform oamenilor de știință, fiecare ochi conține aproximativ 107 milioane de celule și toate sunt sensibile la lumină.
Ochiul uman poate percepe numai trei culor: roșu, albastru și verde. Ce se întâmplă cu restul culorilor? Sunt combinații ale acestora.
Cel mai rapid mușchi din corp este cel ocular. Putem să clipim și de cinci ori într-o singură secundă.

Loading...