Redactia.ro
Home » Știri » Povestea impresionantă a fondatorului Huawei, Ren Zhengfei. De la vânzarea pieselor de schimb pentru telefoane la o afacere de miliarde

Povestea impresionantă a fondatorului Huawei, Ren Zhengfei. De la vânzarea pieselor de schimb pentru telefoane la o afacere de miliarde

Ideile revoluționare schimbă modul în care ne trăim viața. După cum se spune, nu există nicio limită de vârstă pentru a prelua controlul asupra vieții noastre și a inventa ceva ce ar revoluționa lumea. În timp ce majoritatea start-up-urilor inovatoare de astăzi provin de la tineri, povestea companiei Huawei este cu totul alta. Gigantul tehnologic chinez a apărut atunci când fondatorul său avea peste 40 de ani. Determinarea lui l-a condus la înființarea unei companii evaluată în prezent la peste 140 de miliarde de dolari.

 

O istorie personală

Născut în 1944, într-o simplă familie din mediul rural, Ren Zhengfei și-a petrecut proprii ani de școală în îndepărtatul oraș Zhenning, într-o zonă muntoasă din provincia Guizhou. Pe atunci, era una dintre cele mai sărace regiuni din China.

Din 1963, a urmat un colegiu local numit Institutul de Inginerie Civilă și Arhitectură din orașul Chongqing. Acest institut se afla la mai mult de 400 de mile distanță de casa sa. A reprezentat începutul călătoriei nomade a lui Ren, care a avut un impact semnificativ asupra vieții sale sociale.

După absolvire, Ren Zhengfei a lucrat ca inginer civil până în 1974, când, la 30 de ani, trăind în mijlocul haosului care a învăluit China în timpul Revoluției Culturale, a decis să se alăture Armatei de Eliberare a Poporului (forțele armate chineze). A fost promovat în funcția de director adjunct (echivalent cu șef de regiment adjunct, dar fără rang militar). Aparent, acest lucru a fost asociat cu un institut de cercetare în construcții, dar se pare că în acel moment Ren Zhengfei a fost implicat în cercetarea și dezvoltarea electronică.

În ce context s-a format Huawei?

Din cauza atitudinilor anti-occidentale, anti-tehnologie, împreună cu gradul imens de dislocare și sărăcie cauzate de războiul Sino-Japonez (1937-1945) ulterior și proclamarea Republicii Populare Chineze în 1949, China a rămas cu mult în urma Occidentului în ceea ce privește tehnologia.

În 1987, Ren Zhengfei considera că China era în sfârșit pregătită pentru un salt mare în comunicațiile personale, atât în ceea ce privește o extindere masivă a utilizării liniei telefoniei fixe în orașe, cât și introducerea telefoanelor pentru automobile ce apăruseră recent atât în Europa, cât și America.

Începutul companiei Huawei

Cu investiția inițială de 21.000 de yuani (aproximativ 5.000 de dolari), prima afacere a companiei Huawei a fost să vândă piese de schimb pentru telefoane, importate din Hong Kong.

Talentul principal al lui Ren Zhengfei pare să fi fost capacitatea de a realiza ingineria inversă: să disece un produs și să descopere ce face, cum face și cum a fost fabricat. Următorul pas în procesul de acest tip de inginerie a fost cel de a descoperi un mod de fabricare mai bun și mai ieftin. În această zonă au excelat Ren Zhengfei și Huawei.

În 1992, Ren a împins Huawei să dezvolte serverul C & C (Command & Control) pe care compania l-a vândut la o treime din prețul concurenței. Acest lucru a ajutat compania, prin intermediul legăturilor strânse ale Ren cu Partidul Comunist Chinez, să accepte câteva oferte uriașe din sectorul public. Astfel, viitorul companiei Huawei a fost asigurat, la fel și statutul lui Ren în China ca unul dintre cei mai importanți lideri tehnologici ai țării.

Un brand global

Compania a devenit cel de-al treilea brand mondial de vânzări de smartphone-uri, după Apple și Samsung. Gigantul tehnologic chinez se concentrează pe fabricarea diferitelor componente necesare pentru gadgeturile electronice. Aproape fiecare gadget electronic este realizat cu componente fabricate de Huawei. În afară de smartphone-urile și componentele mici, Huawei domină piața în producerea celor mai înalte dispozitive mobile, cum ar fi routere, serviciile mobile în bandă largă și dispozitive de rețea 4G. Huawei a devenit și prima firmă din întreaga lume care a lansat rețeaua 5G .

Huawei este probabil singura companie care urmează un stil de conducere unic

Majoritatea deciziilor sunt luate de inginerii din companie. Activitățile de zi cu zi ale companiei sunt conduse de trei directori diferiți, fiecare dintre ei păstrează funcția de director general la fiecare șase luni prin rotație. Adesea, lucrătorii dintr-o corporație tind să urmărească o anumită persoană, ceea ce ar putea crea un dezechilibru între forța de muncă a companiei. Sistemul de rotație oferă șanse egale fiecăruia dintre lideri de a-și arăta talentul și de a duce compania mai departe.

Controverse

Legăturile lui Ren Zhengfei cu Armata de Eliberare a Poporului și Partidul Comunist Chinez au fost adesea citate de guverne și agenții de comunicare din întreaga lume ca o problemă de securitate. Se suspectează că echipamentele de comunicare fabricate de Huawei ar putea fi echipate pentru a permite spionarea utilizatorilor de către guvernul chinez. Deși nu au existat dovezi care să susțină aceste afirmații, acuzațiile au persistat și au dus la retragerea Huawei de pe piața de consum a SUA și i s-a interzis să facă afaceri cu companiile americane. Însuși Ren Zhengfei a negat cu strictețe aceste acuzații și chiar a oferit clienților o garanție „fără spionaj”. „Eu personal nu aș dăuna niciodată interesului clienților mei, iar eu și compania mea nu răspundem la astfel de solicitări”. El a adăugat că Beijingul nu i-a cerut niciodată lui sau companiei sale să comunice informații necorespunzătoare despre partenerii săi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: