Redactia.ro
Home » Știri » Praful Saharian se întoarce în România! Ce mesaj au transmis autoritățile

Praful Saharian se întoarce în România! Ce mesaj au transmis autoritățile

Ce conține praful saharian, de fapt?

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis un nou avertisment privind un val de praf saharian care va ajunge în România. Potrivit ANM, depunerile de praf vor fi observate în mai multe zone ale țării, începând de marți seară. Aceste particule fine de praf vor afecta în special regiunile vestice și sud-vestice ale României, dar vor ajunge și în alte părți ale țării pe parcursul zilei de miercuri.

Când și unde va fi vizibil praful saharian

ANM a anunțat că, în perioada 21-22 mai, circulația aerului, predominant sud-vestică, va aduce o masă de aer încărcată cu particule de praf din nordul Africii peste sud-estul Europei. Aceste particule de praf saharian vor ajunge deasupra României începând de marți seară și vor putea fi observate în special în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.

În perioada 21 – 22 mai, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei”, a transmis, marţi, ANM, într-un comunicat de presă. Astfel, marți seară și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai), această masă de aer va fi prezentă și deasupra României.

Miercuri, 22 mai, praful saharian va mai fi prezent peste nord-vestul, centrul și sudul României. Aceste particule fine de praf vor fi mai vizibile datorită ploilor prognozate în aceste zone, care vor determina depunerea prafului pe sol și pe diverse suprafețe.

Efectele prafului saharian și măsurile de precauție

Depunerile de praf saharian pot avea efecte semnificative asupra sănătății populației, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii. Particulele de praf pot irita căile respiratorii și pot agrava simptomele astmului și ale altor boli respiratorii. De asemenea, praful saharian poate reduce vizibilitatea și poate afecta calitatea aerului.

Pentru a minimiza impactul negativ asupra sănătății, ANM recomandă populației să ia următoarele măsuri de precauție:

  1. Evitarea activităților în aer liber: Persoanele cu probleme respiratorii, copiii și vârstnicii sunt sfătuiți să evite activitățile fizice intense în aer liber în perioadele în care praful este prezent în atmosferă.
  2. Utilizarea măștilor de protecție: Pentru a reduce inhalarea particulelor de praf, se recomandă purtarea măștilor de protecție, în special pentru cei care trebuie să petreacă mult timp afară.
  3. Închiderea ferestrelor: Pentru a împiedica praful să intre în locuințe, este recomandat să se țină ferestrele închise, în special pe timpul nopții și în perioadele de vânt puternic.
  4. Hidratarea: Este important să se consume suficiente lichide pentru a menține hidratarea corespunzătoare a organismului, mai ales în condiții de caldură și praf în atmosferă.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Conform prognozelor ANM, ploile prognozate pentru următoarele 48 de ore vor contribui la depunerea prafului saharian pe sol și pe alte suprafețe, ceea ce va face particulele vizibile în zonele afectate. În plus, aceste precipitații ar putea contribui la curățarea aerului, reducând concentrația de praf în atmosferă.

Meteorologii continuă să monitorizeze situația și vor actualiza prognozele pe măsură ce noi informații devin disponibile. Este important ca populația să fie atentă la avertismentele meteorologice și să ia măsurile necesare pentru a se proteja.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: