Redactia.ro
Home » Știri » Pregătiri pentru hramul Sfintei Parascheva. Câți oameni vor putea participa

Pregătiri pentru hramul Sfintei Parascheva. Câți oameni vor putea participa

Pelerinaj Sfanta Parascheva

Mai este doar o zi până la sărbătoarea Sfintei Parascheva, 14 octombrie și, cu toate că pelerinajul cu mii de credincioși, din toată țara a fost anulat, mâine (n.r-14 octombrie) se va face totuși, slujbă cu 500 de participanți.

Hramul Sfintei Parascheva

Mai este doar o zi până la oficierea slujbei Sfintei Parascheva. Va fi permisă doar participarea a 500 de persoane. Preoții au luat decizia, în ultimul ceas, să scoată racla sfântă sub cerul liber.

Ultimele pregătiri pentru slujbă

Oamenii vor sta pe scaune la cel puțin un metru distanță unii de alții și vor purta obligatoriu masca. Liturghia va fi transmisă miercuri dimineață și în alte zone, unde au fost special montate ecrane de mari dimensiuni. Meteorologii anunță miercuri cer senin, soare, dar va fi destul de frig, maximum 16 grade Celsius.

20 de camioane pline cu flori vor ajunge, până marți seară, în zona Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar muncitorii s-au apucat deja de lucru. Au de aranjat 7.000 de ghivece de crizanteme, ce vor înfrumuseța intrarea principală în Catedrală. Se lucrează de zor și la ridicarea scenei de unde preoții vor oficia liturghia de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „În seara aceasta, în jurul orei 18, vom începe împodobirea baldachinului Sf. Parascheva și, cel mai probabil, racla cu Sfintele Moaște va fi scoasă în noaptea aceasta sau mâine dimineață devreme.  Teoretic, începând cu 16 octombrie, credincioșii pot veni și din altă parte decât din Iași, să se închine la Sfintele Moaște, însă vom vedea cum evoluează lucrurile.”

Alexandru Mormenchi, purt. de cuv. Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău„Noi am avut în vedere până pe data de 15 rămânerea noastră aici, dar vom fi disponibili atâta timp cât este nevoie de noi.”

În zona centrală și în cartierele din Iași vor fi montate ecrane mari și va fi transmisă slujba religioasă din ziua de Hram. Oamenii comentează în fel și chip noile restricții.

Femeie„E îngrădită credința noastră, dar noi avem nădejde în Măicuța Parascheva.”

Reporter„La slujba de mâine veți veni?”

Femeie„Bineînțeles, suntem din Iași și am fost tot timpul.”

Femeie: „Am busuioc din grădina mea și, întâmplător, este dintr-o sămânță pe care am păstrat-o de anul trecut, de Sf. Parascheva și am făcut răsad și acum l-am adus să treacă pe acolo, să las o crenguță la părinte.”

Până acum, peste 8.500 de oameni au trecut de filtrele de jandarmi și s-au închinat la racla sfântă. Anul trecut, vorbeam de peste 100.000 de credincioși. Oficial, pelerinajul religios din Moldova se termină pe 15 octombrie, dar preoții se așteaptă ca de vineri, tot mai mulți oameni să se adune la Mitropolie, pentru că, teoretic, nu vor mai exista restricții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: