Redactia.ro
Home » Știri » Premierul desemnat Ludovic Orban anunță structura noului său Guvern

Premierul desemnat Ludovic Orban anunță structura noului său Guvern

ludovic orban

Ludovic Orban a fost desemnat premier al României, marți după amiază, de către președintele Klaus Iohannis, după un lung șir de consultări cu partidele politice.

Premierul desemnat a anunțat că numele miniştrilor vor fi făcute publice după ultima rundă de negocieri, care cel mai probabil va avea loc marţi sau miercuri.

„Cei mai mulţi (n.r. miniştri) vor fi din partid. Avem un calendar, prima rundă de negocieri politice, de asemenea avem un calendar de consultare a societăţii civile privitor la priorităţile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociaţii profesionale, organizaţii neguvernamentale de profil, cu confederaţiile sindicale. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice care vor fi, iar runda finală de negociere probabil va fi marţi, miercuri”, a afirmat Orban la Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis l-a numit premier pe Ludovic Orban

Ludovic Orban a precizat ceea ce se va negocia cu partidele şi formaţiunile parlamentare, scrie Agerpres.

„Sunt mai multe lucruri care vor fi negociate în perioada care urmează: chestiunea participării sau neparticipării, dacă participă cu miniştri, dacă nu participă cu miniştri, dacă vor o altă formă de participare la guvernare, programul de guvernare, elementele principale ale programului de guvernare. Vom discuta toate numele de persoane care urmează să gireze portofoliile. Aici, în măsura în care se stabileşte o anumită distribuţie a portofoliilor, fiecare formaţiune politică va prezenta propuneri.

Noi mergem pe ideea de a propune oameni integri, care să nu aibă nicio problemă de integritate, care să nu aibă probleme morale în cariera lor politică anterioară, care să aibă un background potrivit şi care au experienţă în domeniul de activitate pe care urmează să-l gireze şi care să ştie foarte bine ce au de făcut, să vină cu nişte propuneri de soluţii, cel puţin soluţiile pe această perioadă de timp, care să fie încadrate într-o viziune de dezvoltare mai amplă”, a spus Ludovic Orban.

Vrea un Cabinet cu mai puține ministere

Înainte ca Orban să fie numit premier de către șeful statului, liberalii au decis ca mai multe ministere să fie comasate. Așadar vor fi 15 ministere, plus premierul.

Cea mai importantă comasare ar urma să aibă loc între Ministerul Economiei și cel al Energiei. Tot aici ar urma să intre și Intreprinderile Mici și Mijlocii, dar și Turismul. De asemenea, Ministerul de Externe ar urma să fie înglobeze și Afacerile Europene, dar și cel pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Potrivit surselor citate, Ministerul Fondurilor Europene va fi păstrat pentru a nu periclita absorbția de bani de la Bruxelles și pentru a nu fi nevoie de reacreditarea agențiilor de plăți.

O altă comasare va avea loc la Ministerul Transporturilor, care ar urma să includă și Comunicațiile și se va numi Ministerul Infrastructurii. De asemenea, Ministerul Educației ar urma să includă și Cercetarea, dar și Tineretul și Sportul. Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului va urma să-l includă și pe cel al Apelor și Pădurilor.

Cum ar putea arăta viitorul guvern

  1. Prim-ministru
  2. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
  3. Ministerul Economiei, Energiei, IMM-urilor și Turismului
  4. Ministerul Infrastructurii (rezultat din comasarea Transporturilor cu Comunicațiile)
  5. Ministerul Culturii și Cultelor
  6. Ministerul Afacerilor Externe, al Afacerilor Europene și al Relației cu Românii de Pretutindeni
  7. Ministerul Mediului, al Apelor și Pădurilor
  8. Ministerul Fondurilor Europene
  9. Ministerul Apărării
  10. Ministerul Afacerilor Interne
  11. Ministerul Sănătății
  12. Ministerul Muncii
  13. Ministerul Agriculturii
  14. Ministerul Justiției
  15. Ministerul Finanțelor
  16. Ministerul Dezvoltării Regionale
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: