Redactia.ro
Home » Știri » Președintele Klaus Iohannis l-a numit premier pe Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis l-a numit premier pe Ludovic Orban

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a anunțat numele premierului. Marți a avut loc o nouă rundă de consultări la Cotroceni cu liderii PNL, USR şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor.

La finalul discuțiilor, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban premier al României.

După ce a fost desemnat premier, Ludovic Orban urmează să formeze Guvernul. El are la dispoziție 10 zile pentru a face publică lista cu ministri. Programul și lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaților și Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Cum ar arăta Guvernul Orban

Viitorul executiv, așa cum este el discutat în interiorul PNL, va avea maximum 16 ministere, față de 24 câte are Guvernul Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați partidului.

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.

Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție.

Ministerul de Interne – Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat

Ministerul Educației – Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș

Ministerul Dezvoltării – Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei)

Iohannis, noi consultări cu partidele la Cotroceni. Cum arată noul Guvern

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, președintele PNL București

Ministerul Economiei – Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților

Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul federației ProAgro

Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban

Ministerul Apărării -Nicolae Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare

Guvernul Dăncilă este demis! Moțiunea de cenzură s-a încheiat

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă

Ministerul Sănătății – Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava

Ministerul Finanțelor – un specialist din afara partidului, posibil Cristian Păun, profesor la ASE, consilierul președintelui PNL, Ludovic Orban

Ministerul Justiției – un tehnocrat.

Victor Ponta nu susține un guvern monocolor PNL

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, luni seara, că nu va susține un guvern PNL. „Reprezint niște alegători și un electorat de centru-stânga, care nu are legătură și nu își dorește un guvern PNL”, a punctat Victor Ponta la Digi 24. „Nu-l văd, în acest moment, un proiect de succes”, a adăugat Victor Ponta.

USR vrea alegeri anticipate

Liderii USR au decis luni seară să nu intre la guvernare și să rămână pe varianta de anticipate.

„USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic, orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD – în oricare dintre formele sale parlamentare – care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a explicat președintele USR, Dan Barna, după ședința de partid.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: