Redactia.ro
Home » Știri » Premierul etiopian Abiy Ahmed a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierul etiopian Abiy Ahmed a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premiul Nobel pentru Pace

Abiy Ahmed, premierul Etiopiei, a câștigat premiul Nobel pentru Pace, pentru cotribuția sa la încheierea războiului dintre țara sa și Eritreaa, care dura de peste 20 de ani.

I s-au recunoscut astfel „eforturile lui pentru obținerea păcii și a cooperării internaționale, în special pentru inițiativa sa decisivă de soluționare a conflictului legat de frontieră cu Eritrea, țara  vecină”, a declarat Berit Reiss-Andersen, președinta comitetului Nobel norvegian.

Abiy Ahmed a realizat reforme care au schimbat radical situația politico-socială din Etiopia, stat recunoscut drept unul dintre cele mai represive din Africa. „Sunt atât de încântat … Mulțumesc foarte mult. Este un premiu acordat Africii, acordat Etiopiei și îmi pot imagina cum restul liderilor africani o vor lua în mod pozitiv pentru a lucra la procesul de construire a păcii pe continentul nostru”, a spus Abiy. „Sunt atât de fericit și sunt atât de încântat de știri … Mulțumesc foarte mult, este o mare recunoaștere.”

Avertisment ANM! Vine iarnă grea în România

Cel puțin 200 de persoane și 78 de organizații au fost nominalizate anul acesta pentru Premiul Nobel pentru Pace. Printre ele s-au aflat activista pentru mediu Greta Thunberg, cancelaru german Angela Merkel, dar și activiști din Hong Kong. Nouăzeci și nouă de Premii Nobel pentru Pace au fost acordate din 1901 până în prezent.

În 2018, Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat de către Denis Mukwege şi Nadia Murad pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război. Ambii laureaţi au adus contribuţii cruciale la îndreptarea atenţiei şi combaterea acestor crime de război.

Cine este Abiy Ahmed?

Abiy Ahmed, de 43 de ani, și-a făcut o reputație de lider îndrăzneț pregătit să-și asume riscuri pentru a face față problemelor vechi de zeci de ani, scrie Tabu.ro, care citează The Guardian. După ce a preluat frâiele celei de a doua celei mai populate ţări din Africa, în aprilie 2018, Ahmed a zguduit până în temelii un regim anchilozat de peste 25 de ani de autoritarism şi a influnţat dinamica în Cornul Africii.

La şase luni de la învestire, Abiy Ahmed a încheiat pace cu vecinul său eritreean, a eliberat mii de disidenţi, a cerut în mod public scuze pentru violenţele forţelor de securitate şi i-a primit cu braţele deschise pe membrii unor grupări exilate, catalogate drept ”teroriste” de către predecesorii săi.

Curs valutar. Ce se întâmplă cu EURO după căderea Guvernului Dăncilă

Fost ofițer militar specializat în informații informatice, Ahmed a surprins și a încântat zeci de milioane de oameni din Africa de Est când a încheiat acordul de pace cu Eritrea. Recent, acesta a jucat un rol esențial în intermedierea unui acord politic din Sudanul vecin.

Abiy, care se bazează adesea pe inițiative personale îndrăznețe și carismă pentru a produce schimbarea în loc să lucreze prin instituții guvernamentale, este primul lider Oromo, o comunitate etnică, care zeci de ani s-a plâns de marginalizare economică, culturală și politică și a numit femei pe poziții înalte, inclusiv în fruntea unor ministere.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: