Redactia.ro
Home » Știri » Prețurile produselor au crescut considerabil! Care este, de fapt, motivul

Prețurile produselor au crescut considerabil! Care este, de fapt, motivul

Prețurile produselor au crescut considerabil! Care este, de fapt, motivul

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins, în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Acesta a fost influențat de scumpirile la cereale și uleiuri vegetale.

Prețurile produselor au crescut considerabil! Care este, de fapt, motivul

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunțat joi că indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins, în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În fiecare lună, FAO publică propriul său Food Price Index, care indică modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din lactate, zahăr, carne, uleiuri vegetale și cereale. În septembrie 2021, indicele a ajuns 130 de puncte, cel mai ridicat după cel din septembrie 2011, potrivit Digi 24.

Există și o explicație. În ultimul an, prețurile la cereale și uleiuri vegetale au crescut semnificativ, din cauza unor recolte mai mici și a solicitărilor mari venite din China. Prețurile produselor alimentare, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. “Grâul va fi în centrul atenției”

Spre exemplu, în ultima lună, prețurile cerealelor au crescut cu 2% comparativ cu luna august. “În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Totodată, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual. FAO a făcut public și un set de noi estimări referitor la producția mondială de cereale în 2021. Se prognozează un maxim istoric de 2.800 miliarde de tone. Inferioară, însă, consumului în toată lumea, care ar urma să fie unul de 2.811 miliarde de tone.

În 2021, FAO se așteaptă ca 776.7 milioane de tone de grâu să fie recoltate. Din fericire, producțiile mai mari din Europa de Est și Austrașia au compensat diminuarea producției în Rusia și Canada.

Cu cât s-au scumpit alimentele în timpul pandemiei

Mai multe alimente de bază s-au scumpit în luna martie, după instituirea situaţiei de urgenţă, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de statistică. Cartofii și fructele proaspete au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, cartofii s-au scumpit cu 8,74% în luna martie a acestui an faţă de februarie 2020. Faţă de luna decembrie a anului trecut aceste alimente s-au scumpit cu 11,67%, informează Agerpres.

Fructele proaspete au avut preţuri mai mari cu 5,22% în martie faţă de februarie şi cu 12% faţă de finalul anului trecut. În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 1,7% în martie, faţă de luna precedentă, iar faţă de luna decembrie ouăle au avut preţuri mai mici cu 1,78%.

În categoria mărfurilor nealimentare, tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2,01% în luna martie a acestui an faţă de februarie 2020 şi cu 4,10% faţă de luna decembrie 2019. Pe de altă parte, combustibilii s-au ieftinit cu 2,64% faţă luna anterioară şi cu 5,79% faţă de decembrie 2019. Serviciile poştale s-au scumpit în martie faţă de luna anterioară cu 4,62% şi cu 12,40% faţă de luna decembrie. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit faţă de luna anterioară cu 11,62%, dar s-au scumpit cu 4,27% faţă de decembrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 3% în luna martie a acestui an, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, serviciile cu 3,8%, iar mărfurile nealimentare cu 1,39%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: