Redactia.ro
Home » Știri » Prezența la vot în Diaspora Alegeri Locale 2020, LIVE: Câți din români au votat

Prezența la vot în Diaspora Alegeri Locale 2020, LIVE: Câți din români au votat

Alegeri locale Diaspora

Aproape zece milioane de români trăiesc în afara granițelor țării noastre, iar aceștia trebuie să își exercite dreptul la vot. În acest an, recomandarea autorităților este să aleagă votul prin corespondență.

Prezența la vot în Diaspora pentru Alegerile locale 2020

În afara granițelor țării trăisc peste 9,7 milioane de români. Cum aceștia doresc să se întoarcă în țară la un moment dat sau au terenuri în localitățile din România, este de înțeles de ce aceștia doresc să aleagă cine administrează orașul lor natal. Românii din diaspora au dreptul să voteze la toate tipurile de alageri, inclusiv la cele locale.

Până la acest moment, au fost trimise peste 13.000 de cereri pentru vot prin corespondență, iar în ceea ce privește votul în secția de votare au fost depuse aproape 4.000 de cereri.

„Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința în străinătate, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze”, arată site-ul votstrăinătate.ro, care ține de Autoritatea Electorală Permanentă.

Imediat cum apar primele rezultate de la Exit Poll, procentele românilor din diaspora care au votat se vor centraliza.

Românii din diaspora vor vota și la alegerile parlamentare

Pe data de 6 decembrie vor avea loc și alegerile parlamentare, pentru care există același două opțiuni. Astfel, există două termene limită pentru înscrierea românilor la alegerile parlamentare din 2020 pentru cei aflați în străinătate. Este vorba despre 21 septembrie pentru cei care doresc să se înscrie la votul la o secție de votare fizică și data de 22 octombrie pentru cei care doresc votul prin corespondență.

„Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este de 21 septembrie 2020.Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este de 22 octombrie 2020”, arată Autoritatea Elecotrală Permnentă.

Aceeași autoritatea trage atenție asupra faptului că odată ce te înscrii pe listele de votare din străinătate, vei fi radiat de pe listele locale.

„Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român cu domiciliu sau reședința în străinătate își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate”, arată AEP.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: