Redactia.ro
Home » Știri » Prima reacție a lui Florian Coldea după punerea sub control judiciar. Ce spune fostul șef SRI

Prima reacție a lui Florian Coldea după punerea sub control judiciar. Ce spune fostul șef SRI

Prima reacție a lui Florian Coldea după punerea sub control judiciar. Sursă foto: INQUAM Malina Norocea

Fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), Florian Coldea, se află sub control judiciar, acuzat de trafic de influență. Coldea și-a exprimat nevinovăția și a subliniat încrederea sa în sistemul judiciar din România.

Florian Coldea este acuzat de trafic de influență după ce un om de afaceri a susținut că fostul șef SRI i-a cerut 600.000 de euro pentru a obține o pedeapsă mai ușoară într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Într-un comunicat de presă, Coldea a oferit o serie de clarificări:

Declarațiile lui Florian Coldea

„Având în vedere decizia procurorilor DNA de dispunere a măsurii de punere în mișcare a acțiunii penale, în dosarul cu nr. 52/1/P/2024, urmare a sesizării acestora în contextul unui denunț formulat de o persoană condamnată în prima instanță, țin să precizez următoarele:

  • Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat;
  • Am respectat întotdeauna spiritul și litera legii, atât că demnitar al statului român, cât și că persoană privată, având convingerea fermă că nimeni nu este mai presus de lege;
  • Am încredere în justiția din România, așa cum am avut întotdeauna, pentru a-mi susține și dovedi nevinovăția în ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc;
  • Pe parcursul desfășurării procesului penal, voi susține cu onestitate și promptitudine toate demersurile legale și voi colabora pe deplin cu organele de cercetare penală pentru stabilirea adevărului și nevinovăției mele;
  • În condițiile intenselor campanii mediatice interesate, pe care le derulează anumite trusturi media, cu promovarea de afirmații defăimătoare la adresa mea care nu au nicio legătură cu realitatea și cu interesul public, ci cu interese obscure ale unor personaje decredibilizate, nu voi face alte declarații publice înainte de finalizarea anchetei“, a transmis fostul șef al SRI.

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a ieșit vineri din sediul DNA după mai bine de 15 ore de audieri, refuzând să facă declarații jurnaliștilor. Alături de el, sub control judiciar au fost plasați și fostul general SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă.

Omul de afaceri Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat

Omul de afaceri Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Într-o intervenție la Antena 3, Hideg a declarat că aceștia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obțină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanță de patru ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel București.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus ca aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client.

I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: ‘Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis „optimizarea problemelor sale din justiție”, adică să primească o pedeapsă cu suspendare

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani”, a spus Hideg.

Cătălin Hideg a mai susținut că a plătit o primă tranșă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani pentru restul sumei, după care ar fi fost amenințat să achite diferența. El a recunoscut că a depus un denunț la DNA și peste 20 de înregistrări cu „probe clare” împotriva celor care l-au amenințat. Cu toate acestea, Hideg a mărturisit că nu are dovezi că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foștii generali SRI.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: