După ce George Simion a propus formarea unui Guvern de uniune națională, Partidul Social Democrat (PSD) a reacționat ferm. Prim-vicepreședintele PSD, Daniel Băluță, a declarat că partidul nu va face parte dintr-o majoritate alături de AUR.
Prima reacție din partea PSD după ce Simion a anunțat că vrea Guvern de uniune națională
Declarația vine în contextul în care Simion a anunțat că îl dorește pe Călin Georgescu în funcția de premier. Băluță a exclus și varianta organizării de alegeri anticipate dacă Simion va ajunge președinte. El a subliniat că PSD nu ia în calcul un astfel de scenariu.
„Cu certitudine ceea ce vă pot spune e că PSD nu va face parte dintr-o majoritate alături de AUR”, a dat asigurări Daniel Băluță.
„Nu e posibil matematic lucrul acesta. Sunt niște partide responsabile în interiorul Parlamentului care întotdeauna vor păstra această pârghie parlamentară asupra oricărui tip de guvern va urma”, a mai spus liderul social-democrat.
Prima reacție din partea PSD după ce Simion a anunțat că vrea Guvern de uniune națională
În cadrul unei dezbateri, Simion a afirmat că visează la un guvern de uniune națională și că dorește să pună capăt politicii de conducere prin teamă. El a menționat că sunt mulți oameni care încearcă să sperie românii pentru a obține voturi.Simion a subliniat necesitatea de a reveni la pace și de a înceta politica din perioada pandemiei.
„Când nu este o majoritate parlamentară, președintele face o nominalizare care să obțină o majoritate. Vizez un guvern de uniune națională. Sunt mulți oameni care vor să sperie românii, să obțină voturi prin teamă. Trebuie să încetăm această politică din perioada Covid de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace”, a spus el.
Pe de altă parte, Nicușor Dan a declarat că l-ar nominaliza în funcția de premier pe actualul președinte interimar, Ilie Bolojan. Această declarație evidențiază diferențele de viziune între cei doi candidați în ceea ce privește viitorul guvernării.
Astfel, PSD a respins categoric ideea unei alianțe cu AUR și a formării unui Guvern de uniune națională propus de George Simion. Partidul a reafirmat angajamentul său față de stabilitatea politică și a exclus posibilitatea organizării de alegeri anticipate în cazul în care Simion ar ajunge președinte.
Articolul 89 – Dizolvarea Parlamentului
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Sursa foto: Arhivă