Redactia.ro
Home » Știri » Primele declarații ale patronului de la azilul groazei din Mureş: „Oamenii umblau peste tot, nu au fost legaţi”

Primele declarații ale patronului de la azilul groazei din Mureş: „Oamenii umblau peste tot, nu au fost legaţi”

Un nou scandal care zguduie statul și societatea românească a izbucnit în urma unei descoperiri șocante. Patronul de la azilul groazei din Mureş, primele declaraţii care frizează absurdul.

În pofida multiplelor instituții de control ale statului, care păreau a fi complet ignorante față de situația reală, o inspecție neașteptată a relevat condițiile inumane în care erau ținuți beneficiarii unui azil din județul Mureș. Revelația a venit în urma unui control inopinat al Centrului de Resurse Juridice la ”Căsuța Lu’ Min”, un centru de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități.

Condiții greu de imaginat

În locul condițiilor adecvate pe care acești oameni le-ar fi trebuit, realitatea care s-a descoperit a fost una de groază. Beneficiarii erau închiși într-un subsol, lipsiți de apă, lumină și aerisire. Majoritatea erau incapabili să vorbească sau să se miște, fiind acoperiți de muște, murdărie și semne clare de malnutriție.

„În camera plină cu materiale de construcție, fără ferestre, aceste persoane se zbăteau pe saltele murdare de urină, fecale și sânge. Una dintre tinere era într-o stare gravă de malnutriție, era piele și os, acoperită de muște. O alta plângea și cerea apă”, a relatat Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.

Inspecția a continuat, și după parcurgerea mai multor camere și holuri, au fost găsiți și alți beneficiari ținuți în condiții greu de imaginat. Ceea ce a agravat și mai mult situația a fost declarația incredibilă a patronului azilului, care a susținut că nu știa nimic despre această situație. Mai mult decât atât, acesta a insistat că nimeni nu își bătea joc de rezidenții azilului, deși era evident că aceștia erau cazați într-un beci.

Primele declarații ale patronului

Chiar dacă patronul a încercat să se disculpe spunând că beneficiarii erau liberi să se plimbe, afirmația lui contrazicea complet realitatea descoperită de inspectori. Mai grav a fost faptul că, în urmă cu doar două săptămâni, autoritățile au inspectat acest azil și nu au găsit nimic în neregulă.

„Domnii care au fost găsiţi în subsol erau şi pe terasă, deci fiecare umbla peste tot, nu au fost cazaţi peste noapte. Nu erau imobilizaţi sau legaţi”, spune patronul azilului.

Autoritățile au luat primele măsuri

Trei dintre oamenii găsiți în beciul azilului proveneau de la DGASPC sector 6. Cei trei au fost transferați în centrul din provincie, iar acum DIICOT a deschis un dosar penal în cazul azilului de la Mureș.

„Primele două măsuri au fost deja luate și vor fi cercetați cei responsabili de aceste situații: directorul AJPIS Mureș, inspectorii sociali, directorul Direcției inspecție sociala din ANPIS”, a declarat ministrul Muncii, Simona Oprescu.

Între timp, directorul AJPIS Mureș a fost demis din funcție, iar azilului Căsuța Lu’ Min i-a fost retrasă autorizația. Astfel se încheie un nou capitol întunecat al abuzurilor din România, o țară încă bântuită de probleme grave de corupție și neglijență instituțională. În ciuda acestor obstacole, există speranța că dezvăluirile de acest gen vor duce la o mai mare responsabilizare și la reforme necesare pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: