Redactia.ro
Home » Homepage » Primele neînțelegeri între președintele Iohannis și Ludovic Orban

Primele neînțelegeri între președintele Iohannis și Ludovic Orban

Iohannis

Au apărut primele neînțelegeri între președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Președintele a spus că Executivul ar putea să își asume răspunderea pe legea bugetului, în timp ce Ludovic Orban nu ia în calcul, deocamdată, o asemenea posibilitate.

„În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”, a precizat Iohannis.

Liberalii nu își asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020

Guvernul PNL nu își asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, a anunțat la rândul său premierul Ludovic Orban, adăugând că încă să lucrează la acest proiect pe care liberalii vor să îl trimită în Parlament cât mai repede, astfel încât până la sărbătorile de iarnă să treacă de Legislativ.

Dumneavoastră vorbiți de angajarea răspunderii, eu nu am vorbit de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul Legii bugetului de stat și să îl trimitem în dezbaterea Parlamentului. Obiectivul nostru evident este acela că Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârșitul anului, astfel încât orice român să știe foarte clar la ce să se aștepte în anul 2020 din partea acesto două legi. Orice firma să își facă planul de afaceri, orice om să își facă planul de cheltuieli în funcție de veniturile care vor rezultă din Legea bugetului de stat”, a declarat Ludovic Orban, potrivit stiripesurse.ro.

Asumarea răspunderii pe legea bugetului ar putea ridica o problemă de constituționalitate, fiind specificat în Legea Fundamentală că bugetele trebuie supuse aprobării Parlamentului.

„Pe de o parte este neconstituțional, textul este foarte clar. O posibilă forțare a Constituției ar face neconstituțională o asemenea practică. În nicio țară democratică nu cred că se forțează nota cu aprobarea bugetului, altfel decât în Parlament. Președintele fie nu a văzut textul constituțional, fie are în vedere situația actuală a guvernului. Foarte rar guvernele care au susținere de 30-40% în Parlament își pot pune în practică programul de guvernare. Este greu să obții susținerea necesară”, a spus la Antena 3 fostul judecător CCR Toni Greblă.

Loading...