Redactia.ro
Home » Știri » Procurorii inițiază urmărirea penală în cazul deceselor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Dezvăluirile cutremurătoare făcute chiar de șefa ATI, Florina Pompilian

Procurorii inițiază urmărirea penală în cazul deceselor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Dezvăluirile cutremurătoare făcute chiar de șefa ATI, Florina Pompilian

Procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracțiunea de omor în urma informațiilor primite de la un angajat al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Acesta a semnalat că, între 4 și 7 aprilie 2024, aproximativ 20 de pacienți ar fi decedat în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a spitalului, ca urmare a reducerii voluntare a dozei de noradrenalină de către personalul medical.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat vineri că a demarat urmărirea penală în cazul deceselor înregistrate la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Trei angajați ai unității sanitare au fost audiați în dosarul care vizează decesele a 17 pacienți internați la Secția ATI a spitalului, într-un interval de patru zile.

Răspunsul oferit de Ministrul Sănătății

Parchetul a desfășurat cercetări la fața locului și a audiat angajați ai spitalului, solicitând și documente relevante pentru investigație. De asemenea, procurorii au obținut documentele medicale referitoare la toți pacienții decedați în cadrul secției ATI în perioada menționată, precum și alte înscrisuri relevante. În comunicatul dat publicității, se menționează că urmează să fie examinate documentele obținute și vor fi audiați alți martori în perioada următoare. Audierile în acest dosar vor fi reluate în săptămâna următoare, conform surselor judiciare.

„În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secţia A.T.I. şi au efectuat o cercetare la faţa locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc. În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiaţi trei martori – angajaţi ai spitalului, fiind totodată obţinute documentele medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienţi), precum şi alte înscrisuri.”, precizează comunicatul oficial de presă transmis de Parchet.

Ministerul Sănătății a reacționat prompt la aceste acuzații, trimițând Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București. Această măsură a fost luată după ce un asistent medical a sesizat că 20 de pacienți ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament, iar directorul de îngrijiri a reclamat că i s-a împiedicat să-și desfășoare activitatea.

Florina Pompiliu scoate la iveală detalii neștiute

Florina Pompilian, șefa Secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, a făcut declarații cutremurătoare, dezvăluind o situație tulburătoare în interiorul instituției. Aceasta a revenit în unitate după o absență de cinci ani și a fost șocată de ceea ce a găsit. Ea a descris o atmosferă de dezbinare și disfuncționalitate în cadrul secției pe care o conduce. A afirmat că, într-un singur an, nu mai puțin de 50 de cadre medicale au părăsit spitalul din cauza presiunii psihice insuportabile. Acești oameni au acuzat agresiuni psihice constante și au căutat ajutorul psihologilor, refuzând să revină la muncă chiar și după schimbarea conducerii.

Echipa condusă de Florina Pompilian s-a confruntat cu presiuni imense și lipsuri materiale grave. Infrastructura era precară, iar personalul medical lucra în condiții inacceptabile. Se pare că situația era atât de critică încât chiar și actele medicale de bază erau într-un număr insuficient și, în unele cazuri, defecte. Șefa ATI a indicat că principala sursă de problemă era „furia unei singure persoane”, care se străduia să destabilizeze întreaga secție și să denatureze adevărul. Acest individ, conform spuselor ei, a incitat la discreditarea activității întregului spital și a instigat la instaurarea unui climat de nesiguranță în rândul personalului.

„Am găsit o secţie dezbinată, am fost nevoiţi să ne desfăşurăm activitatea cu lipsuri teribile (să ţi se predea 13 injectomate funcţionale şi 60 defecte nu e uşor), exact într-o perioada în care încă nu au sosit fondurile, cu program operator care încă stă pe loc din lipsa de asistente de anestezie (…) Avem încă de înfruntat furia unei singure persoane, care, în aceste trei luni, nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul, să încerce să intimideze personalul, să menţină acea stare de nesiguranţă vis a vis de viitorul acestui colectiv şi, evident, să instige discrediteze activitatea întregului spital.”, a declarat șefa ATI, conform informațiilor oferite de news.ro.

Impactul nefavorabil asupra sistemului medical

Această situație nu afectează doar imaginea Spitalului Sfântul Pantelimon, ci și întregul sistem medical românesc. Încrederea publicului în sistemul medical este subminată, iar relația delicată dintre medici și pacienți este afectată. Este un moment trist și grav pentru sistemul nostru medical, iar soluțiile urgente sunt necesare pentru a corecta aceste deficiențe. În paralel cu aceste dezvăluiri, procurorii desfășoară o anchetă intensă în legătură cu decesele suspecte de la secția ATI. Urmează să fie reluate audierile în perioada următoare, iar cercetările sunt menite să aducă la lumină toate circumstanțele acestor tragedii.

Situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon arată, din nefericire, o realitate cruntă din sistemul medical românesc. Este esențial ca autoritățile să intervină și să rezolve aceste probleme urgente pentru a asigura un mediu sigur și funcțional pentru personalul medical și pacienți.

„E halucinant să afli de la colegi din alte spitale că aparţinătorii au fost sfătuiţi să îşi ia pacienţii din spital, că aici sunt doar imbecili, că se fac afirmaţii halucinatorii că eu, şefa secţiei , o marginalizez, că am improvizat o secţie ATI în care pacienţii ventilati sunt nesupravegheaţi, că domnul manager şi directorul medical o hărţuiesc şi o discreditează. (…)  E trist şi e foarte grav că trecem printr-un moment că asta, care afectează nu doar imaginea secţiei şi a spitalului, ci şi a întregului sistem medical. Este afectată (a câtă oară !?) încrederea populaţiei în sistemul medical românesc, este afectată relaţia medic-pacient , care este esenţială în activitatea pe care o desfăşurăm.”, a mai transmis Florina Pompilian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: