Redactia.ro

Prognoza meteo în toată țară. Vreme atipică pentru această perioadă a anului! Câte grade se vor înregistra săptămâna viitoare

Sustinut de

Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, vremea va fi destul de neprielnică în zona intracarpatică, cu înnorări, ceață persistentă și condiții favorabile pentru burniță sau fulguială. În rest, vremea va fi caldă, cu temperaturi mai ridicate decât de obicei pentru această perioadă. Nici săptămâna viitoare nu scăpăm de temperaturile anormale! 

Vreme anormal de caldă pentru această perioadă a anului

Deși suntem în plin sezon de iarnă, temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru această perioadă. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii au actualizat prognoza meteo. Ninsorile lipsesc cu desăvârșire, dar temperaturile sunt cu adevărat neobișnuite pentru această perioadă a anului.

O masă de aer cald aduce în Capitală temperaturi neobișnuit de ridicate. Meteorologii anunță maxime de până la 10 grade Celsius, valori specifice mai degrabă începutului de primăvară, conform meteorologilor de la Accuweather.

Pe 20 ianuarie sunt prognozate 8 grade Celsius, o zi mai caldă decât ar fi de așteptat pentru începutul anului. Pe 21 ianuarie, vremea continuă să fie blândă pentru această perioadă a anului.

Temperaturi de primăvară

Miercuri, 22 ianuarie, se ating și 10 grade Celsius în timpul zilei. Abia de joi, emperaturile vor scădea cu 4 grade, ajungând la 6 grade Celsius.

În ultimele săptămâni din ianuarie, prognoza meteo indică o perioadă cu temperaturi mai ridicate decât valorile obișnuite, înregistrându-se o încălzire generală în întreaga țară. Aceste temperaturi superioare valorilor multianuale vor persista atât la începutul, cât și pe parcursul lunii februarie.

De asemenea, precipitațiile vor fi deficitare pe parcursul acestei perioade. Cel mai mult vor fi afectate zonele montane, care vor simți impactul mai sever al lipsei umezelii, în special în săptămâna 27 ianuarie – 3 februarie. În restul țării, deficitul de precipitații va fi mai ușor, iar în regiunile sudice și local în cele vestice și centrale, cantitățile de precipitații vor fi mai scăzute față de normal, cu o tendință de a rămâne ușor deficitare pe toată durata intervalului prognozat.

Cod galben de polei

Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări nowcasting Cod galben pentru burniță și polei, valabile în zone din județele din Transilvania și Banat.

Conform meteorologilor, în judeţul Mureş (localităţile: Târnăveni, Luduş, Iernut, Ungheni, Band, Adămuş, Pănet, Cristeşti, Acăţari, Mica, Crăciuneşti, Găneşti, Bahnea, Sânpaul, Gheorghe Doja, Suplac, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Cucerdea, Bogata, Viişoara, Aţintiş, Coroisânmărtin, Zagăr şi Bichiş) şi în judeţul Caraş-Severin (în: Moldova Nouă, Pojejena, Berzasca, Sicheviţa, Sasca Montană, Lăpuşnicu Mare, Bănia, Dalboşeţ, Coronini, Gârnic, Şopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăş şi Ciuchici) se va semnala, local, burniţă, precum şi depuneri de polei.

Schimbări climatice

În luna ianuarie, de obicei asociată cu iarna severă și temperaturi scăzute, au existat în ultimii ani perioade de vreme neobișnuit de caldă, care au stârnit discuții și îngrijorare în rândul meteorologilor și al oamenilor. Aceste fluctuații termice ne așează în fața unei realități care pare tot mai greu de prevăzut: încălzirea globală. În diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Europa și în zonele de nord, temperaturile din ianuarie au atins valori mult mai ridicate decât media obișnuită a acestei luni.

În mod obișnuit, ianuarie este o lună caracterizată prin temperaturi negative, zăpadă și condiții meteorologice dure. Însă, din cauza schimbărilor climatice, s-au înregistrat evenimente de încălzire rapidă, iar termometrele au indicat, în anumite zile, valori ce depășesc cu mult media sezonului rece. În România, de exemplu, au fost zile în care temperaturile au urcat până la 15-17 grade Celsius, o anomalie care a fost însoțită de cer senin și vânturi ușoare. Aceste temperaturi anormale influențează atât viața de zi cu zi, cât și mediul înconjurător.

Un efect imediat al acestui fenomen este topirea rapidă a zăpezii, ceea ce poate afecta resursele de apă și poate duce la creșterea riscurilor de inundații. De asemenea, agricultură este influențată, unele culturi având de suferit din cauza alternanței de temperaturi foarte ridicate și foarte scăzute. Mai mult, schimbările din aceste luni ne pun în fața unui viitor în care condițiile meteorologice extreme devin tot mai frecvente și imprevizibile.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: