Redactia.ro
Home » Știri » Protest de Black Friday: activiștii francezi au blocat depozitul Amazon

Protest de Black Friday: activiștii francezi au blocat depozitul Amazon

protest

Zeci de activiști francezi au blocat intrarea la un depozit Amazon din Franța pentru a protesta împotriva impactului pe care consumerismul îl are asupra mediului înconjurător, informează BBC.

Protestatarii au creat un lanț uman, au așezat baloturi de paie și au aruncat frigidere și cuptoare cu microunde în fața depozitului Amazon din Bretigny-sur-Orge. Totodată, au blocat accesul camioanelor la depozit. Poliția a intervenit și i-a dispersat pe activiști, al căror scop era să perturbe vânzările de Black Friday.

Retailerul Amazon a anunțat că respectă drepturile protestatarilor, dar i-a acuzat pe aceștia că răspândesc „acuzații false”. Demonstrațiile vor intensifica dezbaterea asupra impactului pe care Black Friday o are asupra mediului înconjurător, în contextul în care unii parlamentari francezi cer interzicerea acestui eveniment în Franța.

La începutul acestei săptămâni, ministrului mediului din Franța, Elisabeth Borne, a avertizat cetățenii asupra freneziei cumpărăturilor declanșată de Black Friday.

Black Friday a pornit din SUA, unde este a doua zi după Ziua Recunoștinței, însă în ultimii ani evenimentul s-a răspândit la nivel mondial. În acest interval, retailerii susțin că oferă reduceri masive, nemaiîntâlnite în cursul anului.

Anunț făcut de premierul Orban! Se dau bani pentru români

Activiștii de mediu acuză Amazon că își aduce aportul la schimbările climatice prin serviciile sale de livrare. Compania expediază aproximativ 10 miliarde de colete în fiecare an, potrivi Reuters. Pentru a reduce impactul asupra mediului, Amazon a promis că va investi în mijloace de transport electrice și ca renunța la mijloacele convenționale până în 2040.

Blocada de la depozitul Amazon din Bretigny-sur-Orge ar putea fi doar începutul, alte demonstrații urmând să aibă loc vineri, scopul acestora fiind dă perturbe activitatea Amazon la nivel mondial. Mișcarea anti-globalizare Attac, care participă la protest, a promis că va acționa la nivel național împotriva Amazon. Compania a reacționat, anunțând că respectă dreptul fiecăruia de a-și exprima opiniile, însă nu este de acord cu mijloacele Attac.

Black Friday, subiect dezbătut intens în Franța

Câțiva parlamentari francezi vor să interzică Black Friday în Franța, din cauza efectele consumerismului la nivel mondial.

„Black Friday sărbătorește un model de consum anti-ecologic și anti-social”, a spus Mattieu Orphelin, un fost membru al partidului LREM, din care provine și președintele Emmanuel Macron.

Între timp, primarul Parisului, Anne Hidalgo, are în vedere implementarea unor măsuri pentru protejarea mediului înconjurător, inclusiv o taxă pentru companiile de livrare, care să elibereze traficul și să reducă poluarea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: