Liderii Partidului Social Democrat s-au reunit marți dimineață într-o ședință decisivă, în contextul negocierilor intense desfășurate la Palatul Cotroceni privind formarea viitorului guvern și conturarea unui nou pachet de măsuri economice. Potrivit informațiilor obținute de antena3.ro, social-democrații și-au reafirmat dorința de a implementa o formulă de guvernare cu rotație la conducerea Executivului, însă cu o condiție esențială: primul care să ocupe fotoliul de prim-ministru să fie Ilie Bolojan, din partea PNL.
PSD pasează funcția de premier către Ilie Bolojan
În viziunea PSD, structura guvernării ar trebui să prevadă ca în primii doi ani funcția de premier să revină liberalilor, urmând ca ulterior conducerea Executivului să fie preluată de un social-democrat. Acest punct a generat blocaje în discuțiile purtate luni, când Ilie Bolojan a respins această propunere, transmițând că este dispus să accepte rotația doar dacă PSD preia inițial șefia guvernului.
Potrivit surselor politice, niciunul dintre actorii principali nu pare dornic să-și asume în mod direct funcția de premier, pe fondul austerității și a deciziilor nepopulare care se prefigurează în perioada următoare.
În cadrul ședinței, liderii PSD au abordat și subiectul măsurilor de austeritate vehiculate în spațiul public. Printre priorități, partidul și-a reafirmat opoziția față de taxa pe tranzacții bancare, considerând că o asemenea decizie ar descuraja plățile digitale și ar încuraja evaziunea fiscală.
În schimb, PSD susține o taxă de solidaritate pentru salariile brute ce depășesc 17.500 de lei (echivalentul a 10.000 de lei net). Totodată, partidul susține introducerea impozitării progresive, dar nu mai devreme de anul 2026.
De la ora 15:00, este programată o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, între reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR, pentru discutarea tuturor variantelor viabile de guvernare și ajustarea politicilor economice în condițiile deficitului bugetar.
Cele șapte condiții impuse de PSD pentru participarea la guvernare
Într-un comunicat oficial, Partidul Social Democrat a prezentat public cele șapte puncte considerate „linii roșii” în negocieri, subliniind că nu va accepta niciun compromis care să contravină acestor principii:
1. PSD nu a propus și nu susține introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare. Dimpotrivă, PSD consideră că o astfel de măsură este contraproductivă întrucât descurajează tranzacțiile digitale, accentuând astfel riscurile de evaziune fiscală.
2. PSD nu a propus și nu susține extinderea aplicării CASS sau creșterea impozitului pe venit care ar afecta veniturile mici și medii. PSD nu acceptă sub nicio formă perceperea unei sume fixe de 100 de lei din pensiile mai mici de 3.000 de lei.
3. PSD nu a propus și nu poate fi de acord cu oprirea proiectelor de autostrăzi sau a investițiilor productive. Este necesară prioritizarea acestor investiții, dar fără a se anula niciun proiect aflat în derulare.
4. PSD nu a propus și nu susține o creștere a cotei generale de TVA și exclude categoric majorarea cotei speciale de TVA la alimente și medicamente.
5. PSD nu a propus și nu susține sub nicio formă anularea unor facilități fiscale acordate persoanelor vulnerabile (persoanele cu dizabilități, beneficiarii venitului minim garantat sau familiile cu mulți copii).
6. PSD nu a propus și nu susține scăderea subvențiilor din agricultură sau a numărului de fermieri eligibili pentru primirea acestor subvenții.
7. PSD nu a propus și nu susține creșterea accizelor la carburanți. O astfel de măsură ar genera inflație și ar afecta sectoarele productive, precum industria și agricultura.
Propunerile economice formulate de PSD în cadrul negocierilor
În opoziție cu propunerile contestate, PSD susține un set de măsuri alternative care să permită echilibrarea bugetului fără a afecta populația vulnerabilă sau mediul economic:
1. Reducerea cheltuielilor statului, prin comasări de instituții și prin eliminarea drastică a sporurilor nejustificate.
2. Repartizare echitabilă a sarcinii fiscale. Într-o primă etapă acest lucru se poate realiza printr-o taxă de solidaritate pe veniturile mari și foarte mari, inclusiv pe pensiile speciale. Ulterior, după finalizarea digitalizării ANAF, se impune aplicarea impozitării progresive pe toate veniturile.
3. Necesitatea unor măsuri de stimulare a economiei, pentru menținerea creșterii economice și a veniturilor la bugetul de stat”, se arată în comunicatul PSD.
La finalul ședinței conducerii PSD, purtătorul de cuvânt Florin Manole a transmis că partidul nu va lua nicio decizie privind funcțiile din viitorul guvern până când nu vor exista clarificări în legătură cu măsurile de austeritate vehiculate în spațiul public.
„Partidul Social-Democrat nu va fi de acord cu niciuna dintre măsurile propuse care poate avea ca şi consecinţă stagnarea economică sau recesiune. Al doilea lucru este că nu vom fi de acord cu niciuna dintre măsurile care pune o povară suplimentară pe umerii celor mai nevoiaşi dintre români sau pe umerii clasei medii din această ţară. Şi al treilea lucru este că vom continua să afirmăm că investiţiile trebuie să meargă mai departe şi să reprezinte principalul motor economic”, a declarat Florin Manole, după şedinţa conducerii PSD.