La mai bine de trei ani de la declanșarea conflictului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin susține că forțele sale au preluat controlul strategic pe front, anunțând noi câștiguri teritoriale. De cealaltă parte, liderul ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că Rusia pregătește o ofensivă de primăvară, vizând regiunile Sumî și Harkov.
Putin sărbătorește victoria în Ucraina?
Vorbind în cadrul unei întâlniri cu marinari ruși la Murmansk, Putin a declarat că „există motive care ne fac să credem că îi vom termina” și că forţele ruse deţin „ iniţiativa strategică” pe front împotriva Ucrainei, la peste trei ani de la începutul războiului, relatează AFP.
„Pe toată linia frontului, forţele noastre au iniţiativa strategică (…). Există motive care ne fac să credem că îi vom termina”, a adăugat el.
„Ne îndreptăm treptat, poate nu atât de repede cât i-ar plăcea cuiva, dar cu insistenţă şi certitudine, pentru a atinge toate obiectivele anunţate” la începutul invaziei Ucrainei, a dat asigurări Vladimir Putin, apreciind că ”poporul ucrainean însuşi ar trebui să înţeleagă ceea ce se întâmplă”.
Zelenski susține că Putin caută să câștige timp pentru un nou atac
Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, Volodimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin pregătește o ofensivă majoră în primăvară, vizând regiunile Sumî și Harkov. De asemenea, el a acuzat Moscova că folosește negocierile diplomatice pentru a-și consolida poziția pe teren, refuzând un armistițiu real.
„Putin pregăteşte o nouă ofensivă, la Sumî şi în regiunea Harkov. El voia să lanseze această operaţiune acum opt luni, dar noi l-am împiedicat mulţumită intervenţiei noastre în Kursk”, a declarat preşedintele ucrainean, apreciind că liderul de la Kremlin trage de timp prin negocieri.
„Forţele ruse au cucerit 3.000 de kilometri. Desigur, nu e un nimic. Însă preţul cu care i-a obţinut este uriaş”, declară el despre înaintarea rusă în cei peste trei ani de război.
Reacția internațională
Liderii europeni s-au reunit la Paris pentru a discuta despre garanțiile de securitate oferite Ucrainei, iar Regatul Unit și Franța au sugerat posibilitatea desfășurării unei „forțe de reasigurare” pe teritoriul ucrainean.
De cealaltă parte, Vladimir Putin a evocat posibilitatea instituirii unei „administrații tranzitorii” sub egida ONU, care să organizeze alegeri prezidențiale în Ucraina înainte de orice negociere de pace. Această propunere a fost respinsă ferm de Kiev, care o consideră o strategie de manipulare a procesului democratic ucrainean.
Cu frontul într-o dinamică imprevizibilă, viitorul războiului din Ucraina rămâne incert. Deși Rusia susține că are controlul strategic, pierderile suferite de ambele părți sunt considerabile, iar perspectiva unei ofensive majore în primăvară ridică semne de întrebare cu privire la direcția în care se va îndrepta conflictul.
Diplomația internațională rămâne un factor esențial în deznodământul acestui conflict, în timp ce milioanele de oameni afectați de război așteaptă o soluție care să aducă pacea durabilă în regiune.
Sursa foto: Arhivă