Redactia.ro
Home » Știri » Raed Arafat și Nelu Tătaru atrag atenția că scăderea numărului de cazuri de sâmbătă nu este un semn de relaxare

Raed Arafat și Nelu Tătaru atrag atenția că scăderea numărului de cazuri de sâmbătă nu este un semn de relaxare

raed arafat și nelu tătaru

Raed Arafat și Nelu Tătaru au făcut sâmbătă declarații despre scăderea numărului de cazuri din România. Cei doi oficiali avertizează că situația nu este atât de roz cum se prezintă în bilanțul zilnic.

Cu toate că, în fiecare zi, Gruparea de Comunicare Strategică anunță un nou bilanț, autorităție spun că nu ne putem orienta doar după aceste cifre. În mai multe rânduri, Raed Arafat, Nelu Tătaru și epidemiologul Alexandru Raflia au spus că, cel mai probabil, numărul celor infectați este mult mai mare. Acest lucru se datorează faptului că un procent foarte mic de populație a fost testat.

Raed Arafat și Nelu Tătaru, anunț pentru români

Cifrele din bilanțul de sâmbătă arată că numărul cazurilor din 24 s-au înjumătățit față de ziua precedentă. Deși este o veste bună, aceasta nu înseamnă, sub nicio formă relaxarea măsurilor.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus la DIGI24 că nu este momentul pentru a ne relaxa. El a avertizat că, dacă românii nu respectă măsurile impuse, situația se poate înrăutăți. Asta pentru că, deocamdată, nu știm cu adevărat cine e infectat și cine nu. Putem fi înconjurați de infectați asimptomatici de la care riscăm să luam coronavirus.

„S-a văzut ca majoritatea a stat acasă, dar au mai fost și situații în care din păcate au fost încălcate recomadările și s-au dat amenzi. Nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut. Situația se poate înrăutăți, s-ar putea să apară noi focare, noi probleme. Îi rugăm pe toți să iasă numai atunci când este cazul și pe baza recomandărilor făcute și a impunerilor făcute prin Ordonanțele Militare. Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care vom lua decizia de începere a relaxărilor, dar dacă situația se înrăutățește până atunci vă dați seama că acest lucru nu se poate face.

Românii nu trebuie să se relaxeze


Dacă avem scădere susținută înseamnă că putem să ne gândim la relaxare graduală. Asta înseamnă că luăm unele măsuri care sunt cele mai puțin riscante, așteptăm, vedem impactul lor, mai luăm alte măsuri, așteptăm, vedem impactul lor Vedem ce se întâmplă în țările din jurul nostru. La acest moment, cifra de 165 este o cifră optimistă (n.r. cazuri confirmate sâmbătă pe teritoriul României), dar trebuie să vedem ce se întâmplă în zilele următore. Asta nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri care sunt pozitive asimptomatice în comunitate. Pentru asta insistăm ca oamenii să poarte mască, să respecte toate regulile pentru că printre noi pot exista oameni care nici ei nu știu că sunt pozitivi, nici noi nu știm că sunt pozitivi. De aici este riscul răspândirii, nu de la cele 165 de persoane depistate. Sunt mai multe cazuri în comunitate care sunt pozitive, dar nu prezintă simptome
, a spus Raed Arafat.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a spus de asemenea că nu a fost încă atins vârful epidemiei în România.

„Recomand încă o dată prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare”, a declarat ministrul.

Autoritățile atrag atenția că în România, relaxarea despre care e vorba că ar începe în 15 mai va surveni treptat. Până când vom reveni la viața de dinainte de pandemie vor trece luni de zile. Asta pentru că pericolul va continua să existe până când se va descoperi vaccinul anti COVID-19.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: