Redactia.ro
Home » Știri » Rafinăria Petromidia Năvodari: cine deține cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei

Rafinăria Petromidia Năvodari: cine deține cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei

Rafinăria Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei. Însă de cine este deținută acum compania care l-a făcut pe Dinu Patriciu cel mai bogat român.

Poziționată strategic în Năvodari, pe țărmul Mării Negre, la 20 km de portul Constanța, Petromidia are un impact semnificativ în zona Dobrogei și pe plan național din punct de vedere economic.

Totodată, Petromidia are o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual și poziționarea sa permite o expediere rapidă a produselor petroliere.

În 2007, omul de afaceri Dinu Patricu a vândut rafinăria Petromidia cu un miliard şi jumătate de dolari, la șapte ani după ce o cumpărase cu un preţ de 30 de ori mai mic.

Rafinăria Petromidia Năvodari: cine deține cea mai mare rafinărie din România

Prima încercare de privativare a Petromidia Năvodari a fost în 1993. Atunci, omul de afaceri american Marc Rich, cunoscut ca apropiat al lui Bill Clinton, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, a încercat preluarea Petromidia. Însă sindicaliștii de la Năvodari au aflat că anterior omul de afaceri american cumpărase o fabrică de aluminiu, iar tot personalul a fost concediat. Acest lucru i-a determinat pe angajați să se opună total privatizării de la acel moment.

O a doua tentativă de privatizare a avut loc în 1997. Atunci, grupul turc Akmaya a încercat o preluare a celei mai mari rafinării din România. Însă, pe fondul unor neînțelegeri dintre investitor și statul român, privatizarea a fost anulată și de această dată.

Rafinăria Petromidia Năvodari, preluată de Dinu Patriciu

La data de 31 octombrie 2000, Fondul Proprietății de Stat – FPS a vândut către Rompetrol Group BV Rotterdam, deținut de omul de afaceri Dinu Patriciu, un pachet de 69,991% din acțiunile Rafinăriei Petromidia pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe acțiune. Rompetrol s-a angajat atunci să preia și datoriile pe care Petromidia le avea, care se ridicau la acel moment la o cifră de 340 milioane dolari, dintre care 169 milioane reprezentau obligații restante la bugetul de stat și 171 milioane, datorii către bănci în urma importurilor de țiței din anii precedenți.

După preluarea rafinăriei de către Grupul Rompetrol, în baza hotărârii AGA din 26 februarie 2001 și a Actului adițional nr. 21 la Actul constitutiv al societății, rafinăria și-a schimbat denumirea în cea de SC Rompetrol Rafinare – Complexul Petromidia S.A.

În anul 2003, în baza rezoluției nr. 50640, denumirea societății a fost schimbată în cea de SC Rompetrol Rafinare S.A.

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de  KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Rafinăria Petromidia Năvodari: explozie cu victime, urmată de incendiu

Pe 2 Iulie 2021, a avut loc o explozie puternică la Petromidia Năvodari. În urma deflagrației, au existat mai multe victime. Autoritățile au emis mesaj Ro-Alert pentru populație privind norul gros de fum.

O explozie asemănătoare a avut loc și în 2016. La acel moment, au existat 6 victime.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: